Vlada TK obilježila Dan pobjede nad fašizmom, Dan Europe, Dan zlatnih ljiljana i Dan logoraša

Preporučujemo

U povodu obilježavanja 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, Dana Europe,  Dana zlatnih ljiljana i Dana logoraša delegacija Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona, danas je u okviru centralnog obilježavanja u Tuzli, položila cvijeće i odala počast na kompleksu spomen obilježja na Slanoj Banji u Tuzli.

Delegaciju su predvodili predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović i ministar finansija Tuzlanskog kantona Suad Mustajbašić. Ovom prilikom ministar Mustajbašić je izjavio da se može povući paralela, te da postoji jaka poveznica koja spaja sve ove dane.

„Svjedoci smo da, iako je fašizam vojno pobijeđen 1945. godine, on i dalje živi i da se u svojim najgorim oblicima manifestirao u Bosni i Hercegovini tokom ‘90-tih. I tada su narodi sa ovih prostora, okupljeni u obrambeno – oslobodilačkim snagama pokazali svoje antifašističko opredjeljenje njegovali i poštivali, te branili različitosti, za razliku od druge strane koja je uništavala, ubijala i protjerivala sve što nije imalo njima prihvatljiv prefiks. Tu je i značajna poveznica Dana pobjede nad fašizmom i Dana zlatnih ljiljana, najboljih sinova Bosne i Hercegovine“, kazao je Mustajbašić, ističući da su upravo logoraši ti koji su na svojoj koži iskusili, ali na sreći i preživjeli da ispričaju i novim generacijama prenesu svoje doživljaje fašističkog ponašanja.

„Stoga sva ta svjedočenja, uz ovakve manifestacije kada dajemo značaj ostvarenim pobjedama, naša su obaveza kako bismo gledali u neku svjetliju budućnost među zemljama Europske unije“, zaključio je Mustajbašić

Najnovije

spot_img