Zanimljivosti

Nastupila jesen, trajat će šest minuta duže nego prošle godine

Jesen počinje u trenutku kada Sunce, u svom prividnom kretanju tokom godine, presječe nebeski ekvator i krene na južnu nebesku hemisferu.

Još jedan prelazak na islam u kalesijskom džematu Miljanovci

U nedjelju, 14. avgusta ove godine, u džematu Miljanovci, prisustvovali smo svečanom činu.

Kalesijac Damir Mehanović u podcastu sa čuvenim trenerom pasa iz New Jersey

Damir Mehanović poznatiji kao “šaptač psima”, je iznenadio svoje klijente i prijatelje pojavivši se u podcastu sa “Stivom Salviom” trenerom pasa iz New Jersey.

Djed (99) se razvodi od žene (96), otkrio tajnu koju je čuvala 60 godina

Ovu godinu su do sada definitivno obilježili razvodi. Krenulo je sve s rijalitijem "Ti meni, ja tebi" snimanim u sudnici između Džonija Depa i Amber Herd, a završilo se time što je Pike prevario Šakiru sa tamo nekom klinkom. Dikaprio i njegov kompleks "under 25" se trude da izbiju na prvo mjesto po bizarnosti u ljubavnim i bračnim odnosima, a onda svima slavu pomute skoro pa 100-godišnji anonimni baba i djed iz Italije.

Igrači u autobusu na telefon pjevali sa Halidom Bešlićem

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je veliku pobjedu nad aktuelnim prvacima Evrope, selekcijom Slovenije.

Muškarac u komi nakon 20.000 uboda pčela, progutao ih je oko 30

Dvadesetogodišnji Amerikanac u komi je nakon 20.000 uboda 'pčela ubojica', objavila je u srijedu njegova porodica.

Bjeljina: Rodila jedanaesto dijete, jedan od sinova dobio posao u bolnici

Direktor bijeljinske Bolnice "Sveti vračevi" Zlatko Maksimović je uručio prigodan poklon Dragani Simić iz sela Velika Obarska povodom rođenja 11. djeteta, dok će njen sin Luka, koje je odnedavno postao punoljetan, biti zaposlen u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Sara i Davud su najčešća imena koja su roditelji davali djeci u FBiH prošle godine

Zavod za statistiku Federacije Bosne i Hercegovine je objavio listu najčešće dodjeljivanih imena djeci tokom prošle godine.

Crnogorci obaraju rekord u ljenčarenju

Tradicionalno takmičenje u izležavanju, po kojem je Crna Gora jedinstvena u Evropi, počelo je u subotu u etno selu “Montenegro” nedaleko od Nikšića.

Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH danas se obilježava Dan ašure

Centralni program u povodu Dana ašure, za područje Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, bit će upriličen danas u Hadži Sinanovoj tekiji u Sarajevu.

Prvo šerijatsko vjenčanje na Kušlatu

Nije najveća, štaviše, jedna je od najmanjih džamija u Bosni, ali je, uz Begovu džamiju, Ferhadiju i Aladžu, među najčuvenijim bosanskim džamijama. Riječ je o džamiji na Kušlatu, kod Zvornika, poznatoj kao Kušlat džamija, koja je izgrađena na špicastoj stijeni polovinom 15. vijeka. Spominjali su je i Evlija Čelebija i Ivo Andrić.

Državljanka BiH godinama uzimala socijalne naknade u Austriji, a ima vilu i 17 apartmana

Državljanka BiH koja je bila prijavljana kao nezaposlena u Zavodu za zapošljavanje u Austriji prevarila je tu državu jer je dodatno zarađivala od izdavanja nekretnina u drugoj zemlji.

U stomaku Turkinje pronađeno 158 metalnih predmeta

Ljekari su u stomaku 24-godišnjakinje Turkinje pronašli 158 metalnih predmeta koje su morali odstraniti operacijom.

Greškom mu uplatili 300 puta veću platu, on raskinuo ugovor i pobjegao

Radniku jedne od najvećih mesnoprerađivačkih kompanija u Čileu slučajno je isplaćen mnogo veći iznos umjesto uobičajene plate, koja iznosi 500 dolara.

Beč je treći put proglašen najboljim gradom za život na svijetu

Utjecajni britanski list Economist treći put je proglasio Beč najboljim gradom za život, saopćile su vlasti austrijske prijestolnice.

Brzo, jednostavno i jeftino spriječite muhe da ulaze u domove

Stručnjaci su nedavno izdali vodič o tome kako prirodno, jeftino, brzo i jednostavno spriječiti muhe da ulaze u domove uz pomoć biljaka. Muhe ne vole bosiljak i mentu pa ih možete posaditi i staviti na prozorske klupice i u blizini vrata.

Pred nama je najduži dan u godini, počelo je ljeto

Prvi dan ljeta označava se ljetnim solsticijem koji je započeo danas i trajat će do 23. septembra.Oko solsticija, kretanje Sunca prema sjeveru na nebu izgleda kao da nakratko zastaje prije nego što promijeni smjer u narednih šest mjeseci.

Sezona je vrganja: Na šta treba paziti prilikom branja i kako ih spremiti

Vrganj je jedna od najpopularnijih gljiva našeg podneblja, raste u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama.

Muškarac iz SAD-a postavio rekord za najviše pojedenih Big Mac hamburgera

Muškarac iz SAD-a ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao osoba koja je u toku života pojela najviše Big Mac hamburgera, njih čak 32.340.

Mercedesov oldtajmer prodat za nevjerovatnih 142 miliona dolara

Oldtajmer Mercedes-Benz prodat je za 135 miliona eura (142 miliona dolara) i tako je postao najskuplji automobil na svijetu.

Najnovije