BiH

Federalni hidrometeorološki zavod objavio prognozu za august: Očekuje se treći toplotni val

Stabilno i sunčano vrijeme u Bosni i Hercegovini prognozira se do 3. augusta, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH.

Otvoren prvi vatrogasni dom u Čeliću

Općina Čelić slavi otvaranje prvog vatrogasnog doma, događaj koji označava značajan korak naprijed u jačanju sigurnosne infrastrukture ovog kraja. Uz prisustvo građanki i građana, predstavnika lokalnih vlasti i međunarodnih organizacija, nova zgrada svečano je otvorena, čime je Čelić postao sigurnije mjesto za život.

BK Kalesija u nedjelju organizuje treću Dječiju biciklijadu

U nedjelju, 28.07.2024. godine u okviru Kalesijskog ljeta 2024. godine sa početkom u 17,00 sati održati će se Dječija biciklijada u Raincima Donjim na Dječijem igralištu. Biciklijadu organizuje Biciklistički klub Kalesija u saradnji sa Bosanskim kulturnim centrom „Alija Izetbegović“ Kalesija.

BiH zemlja sa najviše registrovanih kladionica u Evropi

Bosna i Hercegovina je zemlja sa najviše registrovanih kladionica u Evropi sa više od 3.200 uplatnih mjesta koje ostvaruju enormne prihode, ali većina njih ne plaća poreze, navodi "Forbs BiH".

Stojanu Petroviću potvrđeno sedam godina zatvora za silovanje u Brčkom

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu, kojom je Stojan Petrović osuđen na sedam godina zatvora za silovanje u Brčkom u ljeto 1992. godine.

Podrška projektima u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti

Ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Damir Gazdić potpisao je danas ugovore sa kandidatima po Javnom pozivu ,,Podrška u oblasti kulture”.  Po okončanju Javnog poziva za odabir korisnika sredstava u ukupnom iznosu od 290.000 KM uslove je ispunilo 107 programa i projekata u oblasti kulture i izdavačke djelatnosti.

Večeras u Zvorniku četvrti festival sevdalinke “Drino vodo” (AUDIO)

Udruženje građana prijeklom iz Križevića-Zvornik večeras organizuje Festival sevdalinki “Drino, vodo-Zvornik 2024”.

Suđenje Radoviću, Vasiću i ostalima za ratne zločine: Razdvajanje zvorničke policije

Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetio se razdvajanja policije, dolaska jedinica sa strane i napada u aprilu 1992. godine.

Delegacija EU poslala pismo izvinjenja udruženjima žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini uputila je pismo izvinjenja udruženjima žrtava i svjedoka genocida u kojem su naveli da najdublje žale zbog bola koji su prouzročili žrtvama time što su prošle sedmice odali počast civilnim žrtvama u Bratuncu, javlja Anadolu.

U toku Treća smotra Saveza izviđača FBiH na Boračkom jezeru

Poželjevši izviđačima i gostima dobrodošlicu na Boračko jezero i u Konjic, gradonačelnik Konjica Osman Ćatić je svečano otvorio 3. Smotru Saveza izviđača Federacije BiH na Boračkom jezeru, koja je okupila 800 učesnika uzrasta od 8 do 15 godina iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Rumunije.

MIZ Kalesija: Kulturno-vjerska manifestacija “Dani povratka” počinje 27. jula

Medžlis Islamske zajednice Kalesija i ove godine organizuje kulturno-vjersku manifestaciju “Dani povratka”. Manifestacija Dani povratka je svojevrsni podsjetnik na teške dane borbe i htijenja za povratkom na porušena ognjišta, obnovu uništenih kuća i vjerskih objekata u povratničkim džematima.

Svečano otvaranje Islamskog centra i džamije Donji Humci u Čeliću 27. jula

Islamski centar i džamija u džematu Donji Humci, koji djeluju u okviru Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Čelić i Muftijstva tuzlanskog, svečano će bit otvoren u subotu, 27. jula.

Dom naroda usvojio Budžet BiH za 2024. u iznosu od 1,35 milijardi KM

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) usvojio je na petoj hitnoj sjednici, po hitnom postupku, Zakon o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2024. godinu.

Salkić pisao Delegaciji EU u BiH i ambasadama: Posjeta vojničkom groblju u Bratuncu baca ozbiljnu sumnju u vašu empatiju prema žrtvama genocida

Nakon što je nekoliko predstavnika Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini položilo cvijeće i odalo počast, kako su oni kazali, “nevinim žrtvama” rata na vojničkom groblju u Bratuncu, oglasio se Ramiz Salkić, potpredsjednik Stranke demokratske akcije i zastupnik ove stranke u skupštini bosanskohercegovačkog entiteta RS. 

Prezentovane poslovne ideje mladih sa područja Teočaka i Čelića u okviru programa IMPAKT

Prezentaciji poslovnih ideja mladih ljudi sa područja općina Teočak i Čelić u okviru IMPAKT inkubatora prisustvovao je danas i ministar za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona Damir Gazdić. Kao jedan od partnera u programu, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona za ove namjene za 2024. godinu izdvojilo je gotovo 300.000 KM.

Vlada FBiH: Neoporeziva pomoći radnicima u visini 2.768 KM

Poslodavcima u Federaciji BiH ponovno je omogućeno da svojim zaposlenicima isplate pomoć u visini od dvije mjesečne prosječne plaće bez obveze plaćanja poreza i doprinosa.

U septembru počinje suđenje za silovanje u Diviču

Suđenje Zdravku Čvoriću za silovanje počinjeno u julu 1992. na području Zvornika počet će 5. septembra.

U Trnovu obilježena godišnjica streljanja šestorice mladih Srebreničana

Članovi porodica žrtava genocida okupili su se na stratištu Godinjske bare u Trnovu, 30-ak kilometara od sarajeva, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske jedinice "Škorpioni", prije 29 godina, pucnjima s leđa ubili šestoricu Bošnjaka iz Srebrenice, među kojima je najmlađi imao 16, a najstariji 36 godina.

Elvisu Ćustendilu 25 godina zatvora zbog ubistva Amre Kahrimanović

Kantonalni sud u Tuzli, u krivičnom postupku protiv Elvisa Ćustendila, optuženog za krivično djelo – Ubistvo – iz člana 166. stav 2, tačka a.) Krivičnog zakona FBiH, donio je osuđujuću prvostepenu presudu te optuženom izrekao kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 25 godina.

Radović i ostali: Iseljavanje Đulića, naseljavanje Brničana

Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o počecima rata u Zvorniku, paravojnim formacijama, dolasku izbjeglica i iseljavanju mještana Đulića.

Najnovije