Zabranjen hidžab u zemlji sa 98 posto muslimana

Preporučujemo

Predsjednik Tadžikistana, koji je inače 98 posto muslimanska zemlja, Emomali Rahmon potpisao je zakon “O proslavama i ceremonijama” kojim se zabranjuje nošenje hidžaba.

Kao obrazloženje je navedeno da hidžab “nije u duhu ove zemlje”, javljaju mediji.

Hidžab se ovim zakonom zabranjuje jer se smatra stranom odjećom, a propis zabranjuje održavanje dječjih proslava za Kurban Bajram i Ramazan.

Tadžikistan već dugo ima neslužbenu zabranu nošenja vjerskih obilježja u javnim institucijama, ali novi nacrt zakona je zabranio uvoz, prodaju, nošenje i reklamiranje hidžaba.

Oni koji prekrše novi zakon također bi mogli biti kažnjeni visokim kaznama, od 740 dolara za fizičke osobe do 5400 dolara za pravne osobe.

Posljednjih su godina posebne jedinice radile na provođenju zabrane. Policija je također često pretresala tržnice kako bi hapsila one koji krše neslužbenu zabranu.

Tadžikistan je također ranije zabranio duge brade i prisilio mnoge muškarce da briju svoju protiv svoje volje.

Krajem prošle godine Komisija SAD-a za međunarodnu vjersku slobodu objavila je izvještaj o Tadžikistanu.

“Kao dio napora da održi potpunu, autoritarnu kontrolu nad svim segmentima društva, vlada Tadžikistana čini sistematska, stalna i nečuvena kršenja vjerskih sloboda Tadžikistanska vlada postavila je nepotrebna ograničenja na sve aspekte vjerske prakse, uključujući molitvu, slavlja, obrazovanje i rituale”, navodi se u njihovom izvještaju.

Najnovije

spot_img