Scitech

Satelit težak dvije tone večeras pada preko BiH, mogla bi se vidjeti eksplozija na nebu

Satelit Evropske svemirske agencije (ESA) pod imenom ERS-2 će danas pasti na Zemlju, a preletjet će i preko Bosne i Hercegovine.

Google Maps dobija pregršt novih funkcija

Neki Google programi već podržavaju sve češće korišćenu tehnologiju generativne vještačke inteligencije (Generative AI), a sada je red došao da se ona primjeni i na Google Maps.

Elon Musk: “Ugradili smo čip u mozak čovjeka”

Milijarder Elon Musk kaže da je njegova kompanija Neuralink po prvi put uspješno ugradila jedan od svojih bežičnih čipova u mozak čovjeka.

Šta znači zelena lampica u vrhu telefona

Možda ste, dok koristite neke aplikacije, primjetili malu zelenu ili narandžastu tačku kako sija na vašem ekranu. Evo šta ona znači.

Deset stvari koje nikada ne biste trebali dijeliti na društvenim mrežama

Dok mnogi ljudi ne objavljuju previše informacija na društvenim mrežama kako bi zaštitili svoju privatnost, većina nas objavljuje više nego što bismo trebali.

Potvrđeno da je 2023. godina bila najtoplija ikada

Prošla 2023. je bila najtoplija godina na svijetu ikad zabilježena, izvijestila je u utorak Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S).

Imate li na mobitelu jednu od ovih 13 aplikacija odmah ih obrišite

Ako koristite android uređaj provjerite imate li neku od sljedećih aplikacija i odmah je deinstalirajte sa svog mobitela.

WhatsApp uvodi veliku promjenu: Korisnici više neće moći vidjeti brojeve telefona?

WhatsApp je do sad za povezivanje korisnika koristio njihov broj telefona ili QR kod koji su korisnici mogli skenirati kako bi se povezali i mogli si slati poruke. No, u WhatsAppu rade na još jednoj opciji koja bi povećala sigurnost korisnika, ali i omogućila lakši pronalazak i njihovo povezivanje.

Istraživanje: I biljke vole vikend zbog čistijeg vazduha i povećane fotosinteze

Biljke vole vikende, kao i ljudi, navode naučnici.Nova američka studija naglašava uticaj kvaliteta vazduha na fotosintezu biljaka, pri čemu su niži nivoi eaerosola uočeni vikendom.

Novembar 2023. bio najtopliji u zabilježenoj istoriji

Novembar ove godine bio je najtopliji u zabilježenoj istoriji, sa prosječnom površinskom temperaturom od 14,22 stepena Celzijusova, saopštila je služba EU za klimatske promjene Kopernik.

Meta ukida opciju na Instagramu i Facebooku

Korisnici Instagrama više neće moći da šalju poruke kontaktima sa Facebooka, proizilazi iz najnovijih ažuriranja stranica podrške kompanije Meta.

Gugl gasi stare i neaktivne račune

Gugl će od 1. decembra brisati sve stare i neaktivne Gugl račune, odnosno one koji nisu korišteni najmanje dvije godine.

Istraživanje pokazalo: Nesanica genetski nasljedna

Nesanica je genetski nasljedna i može da muči nekoga cijeli život, pokazuje naučno istraživanje.

Otkriven rijetki leptir na Vlašiću: Vjerovalo se da je izumro prije 100 godina

Na planini Vlašić nakon gotovo 100 godina ponovo je pronađena vrsta noćnog leptira pod imenom balkanski planinski mrazovac.

Na nebu iznad BiH snimljena polarna svjetlost

Jedan od najljepših prizora u prirodi aurora borealis bila je vidljiva večeras i u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Istraživanje – Dječje pjesmice imaju vrlo pozitivan učinak na jezički razvoj beba

Kako bebe reaguju na pjesme koje roditelji pjevaju svojim bebama i kakvu ulogu imaju u djetetovom razvoju? Novo istraživanje pokazuje da pjesme koje roditelji pjevaju bebama i kako bebe reaguju na različite ritmove imaju uticaj na njihov jezički razvoj.

WhatsApp će prestati raditi na ovim telefonima: Provjerite je li vaš na spisku

S vremena na vrijeme WhatsApp objavi popis uređaja kojima više neće pružati podršku, odnosno na kojima ta popularna aplikacija više neće raditi.

Evo kako možete da prepoznate da li vam prisluškuju telefon

Hakeri su uvijek korak ispred gotovo svega i veoma lako mogu da saznaju sve o vašem životu, a evo nekoliko znakova koji će vam otkriti da li vas neko prati.

Švicarski glečeri u zadnje dvije godine manji za deset posto

Panel Švicarske akademije nauka oglasio se o dramatičnom ubrzanju topljenja glečera u toj alpskoj zemlji, koja je izgubila deset posto svog leda u samo dvije godine, nakon velikih ljetnih vrućina i male količine snijega tokom zime.

iPhone korisnicima je dostupan iOS 17: Evo koje novitete donosi

Baš kao što je to i najavio na predstavljanju iPhone 15 serije, Apple je juče na sve podržane iPhone uređaje isporučio najnoviju iOS 17 nadogradnju.

Najnovije