Scitech

WhatsApp dobija zaključane razgovore

WhatsApp dobija novu funkciju “Zaključavanje ćaskanja” namijenjenu da olakša privatnost razgovora.

Google uskoro počinje brisati račune, uključujući Gmail i fotografije

Prije nekoliko godina iz Googlea su najavili kako će ukloniti sadržaj iz neaktivnih računa kako bi uštedjeli na mjestu za pohranu podataka, no dok su brisali sadržaj, same račune nisu dirali. Sada su promijenili ploču te su ovaj tjedan najavili kako počinju s brisanjem starih i dugo nekorištenih računa.

Više od 60 novih satelita otkriveno oko Saturna

Otkriće 62 do sada neotkrivena satelita oko šestog kamena od Sunca postavilo je Saturn u čvrsto vođstvo u našem solarnom sistemu.

Kraj šiframa na Guglu?

Gugl je uveo alternativu lozinkama koju naziva "Passkey" ili pristupni ključevi. Pristupni ključevi omogućavaju korisnicima da se, umjesto uz pomoć lozinke, prijavljuju na različite servise na isti načnin na koji otključavaju svoj uređaj - otiskom prsta, skeniranjem lica ili PIN-om.

Legendarni Winamp se vratio u potpuno novom izdanju

Iako u značajno izmjenjenom izdanju, Winamp je i dalje aplikacija za reprodukciju muzike, ali sada s podrškom za podkast, radio i striming servise, u izdanju koje se možda neće dopasti svima.

Stiže promjena na WhatsAppu za korisnike Androida

Meta priprema još jednu veliku promjenu koja je ovog puta usmjerena samo korisnicima Androida. Podsjetimo, prije nekoliko dana objavljeno je kako WhatsApp razvija novu opciju koja će korisnicima omogućiti šifriranje pojedinačnih razgovara biometrijom ili šifrom te skrivanje tih razgovora tako da se oni neće pojavljivati na popisu ostalih razgovora.

Kako nas mobitel prisluškuje? Stručnjak: “Ako izgovorimo neke ključne riječi…”

Komunikacijski konzultant i IT stručnjak Marko Rakar komentirao je koliko su sigurni naši mobiteli te prisluškuju li nas doista.

Analize površine Mjeseca ukazuju na ogromne rezerve vode

Analize površine Meseca posebno područja nazvanih staklene perle, ukazuju na postojanje ogromnih rezervi vode, tvrde naučnici.

Veliko otkriće belgijskih naučnika u borbi protiv raka

Tim profesora Sedrika Blanpena, pri Slobodnom Univerzitetu u Briselu identifikovao je protein koji omogućava ćelijama raka da se odupru hemoterapiji.

Hoće li se zaista ugasiti Facebook i Instagram u Evropi?

Zakon o zaštiti podataka stvara ozbiljne probleme društvenim mrežama. Instagram i Facebook - koji imaju više od nekoliko milijardi korisnika, za sada su relativno sigurni, objašnjavaju stručnjaci. Odluka o ukidanju TikToka pričekaće do maja.

Facebook produžio trajanje Reelsa

Trajanje Facebook Reels-a je sada produženo sa 60 na 90 sekundi, što odražava promjenu koju je Instagram uveo u julu prošle godine.

Instagram uvodi opciju Memory

Instagram trenutno testira zanimljivu funkciju, koja na više sugestivan način korisnike podsjeća na opciju arhiviranja sadržaja.

Tri razloga zbog kojih vam se baterija mobitela brzo prazni

Prazna baterija u sitauciji kada smo vani ili nam je mobitel prijeko potreban može biti prilično frustrirajuća situacija. Ponekad vam se možda čini da se baterija prebrzo isprazni.

Zelena kometa će proletjeti pored Zemlje prvi put nakon 50.000 godina

Rijetka Zelena kometa koja kruži oko Sunca svakih 50.000 godina uskoro će proletjeti pored naše planete.

Microsoft prestaje da prodaje Windows 10

Kao dio gašenja podrške za Windows 10 Home i Pro, Microsoft će prekinuti prodaju online licenci za ovaj operativni sistem.

Whatsapp uvodi novu opciju za situacije kad nemate interneta

Aplikacija za izravnu razmjenu poruka WhatsApp uskoro će omogućivati korisnicima da se povežu putem proxy poslužitelja kako bi mogli ostati na mreži ako je internet blokiran ili poremećen.

Terapija za usporavanje razvoja Alzheimerove bolesti odobrena u SAD-u

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je korištenje nove terapije koja usporava pad kognitivnih sposobnosti kod ljudi koji pate od Alzheimerove bolesti.

Samsung Galaxy S23 će imati najmanje 256 GB memorije

Samsung uvodi važnu promjenu dolaskom Galaxy S23 linije smartphonea, a ona se odnosi na memoriju koja će sadržavati najmanje 256 GB memorije.

Ako imate ove telefone, zaboravite na WhatsApp od 31. decembra

Svake godine WhatsApp ukida podršku za neke uređaje, koje smatra zastarjelim. Ove godine, popularna aplikacija će prestati da funkcioniše na gotovo 50 telefona.

WhatsApp uvodi novost koju će svi masovno koristiti

Aplikacija WhatsApp neprestano proširuje svoje značajke za razmjenu izravnih poruka, poziva i ostalih mogućnosti. Najnovija značajka bi mogla razveseliti mnoge korisnike i zvat će se Message Yourself.

Najnovije