Osnivač Telegrama kaže da će aplikacija premašiti milijardu korisnika

Preporučujemo

Aplikacija za razmjenu poruka Telegram, jedna od najpopularnijih društvenih platformi, unutar godinu dana će premašiti milijardu aktivnih korisnika mjesečno jer se širi kao “šumski požar”, rekao je u utorak milijarder Pavel Durov, osnivač Telegrama.

Telegram, sa sjedištem u Dubaiu, pokrenuo je taj Rus koji je svoju zemlju napustio 2014. nakon što se oglušio na zahtjeve da ugasi oporbene skupine na društvenoj mreži VK koju je prodao.

“Najvjerojatnije ćemo unutar godinu dana premašiti broj od milijardu korisnika. Telegram se širi kao šumski požar”, rekao je Durov američkom novinaru Tuckeru Carlsonu koji je video objavio na X-u.

Forbes procjenjuje da je Durov zgrnuo bogatstvo u vrijednosti 15,5 milijardi američkih dolara. Durov priznaje da su neke vlade nastojale na njega vršiti pritisak, ali tvrdi da bi aplikacija, koja sada ima oko 900 milijuna aktivnih korisnika, trebala ostati “neutralna”, a ne “neki igrač u geopolitici”.

Jedan od njegovih glavnih suparnika, WhatsApp, tvrtke Meta, ima više od dvije milijarde aktivnih korisnika. The Financial Times je u ožujku pisao da će Telegram, jednom kada kompanija postigne profitabilnost, najvjerojatnije biti izlistana na američkoj burzi.

Telegram, koji je posebice prisutan u republikama bivšeg Sovjetskog Saveza, jedna je od najznačajnih društvenih mreža nakon Facebooka, YouTubea, Instagrama, TikToka i Wechata.

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 2022., Telegram je postao glavni izvor necenzuriranog te ponekad eksplicitnog i zavaravajućeg sadržaja od obiju strana o ratu i politici vezanoj uz taj sukob.

Durov je došao na ideju o šifriranoj aplikaciji za razmjenu poruka kao načinu komunikacije dok je bio pod pritiskom u Rusiji. Enkripciju je osmislio njegov mlađi brat Nikolaj.

Rusiju je napustio jer nije htio primati naredbe ni od koje vlade i odbacuje tvrdnje da Rusija kontrolira Telegram. To su, rekao je Durov, laži koje širi konkurencija.

U razgovoru s Carlsonom je rekao da je nakon napuštanja Rusije tražio svoj novi dom u Berlinu, Londonu pa potom u Singapuru i San Franciscu, ali da je birokracija tamo, posbice kada se radi o potrazi za talentima diljem svijeta, bila previše zamorna i tegobna.

No. što je još gore, nastavio je, za njega se zainteresirao FBI, a američke agencije su htjele vrbovati jednog od njegovih inženjera kako bi otkrili “stražnja vrata” u platformi, s ciljem nadzora komunikacije među korisnicima.

FBI nije odgovorio na zahtjev za komentarom.

Što se slobode govora, Durov tvrdi da najveći izazovi nisu vlade već veliki konkurenti poput Applea i Alphabetinog Googlea.

“Te dvije platforme mogu cenzurirati sve što čitate, mogu pristupiti vašem pametnom telefonu”, rekao je Durov i dodao da su Telegramu rekli da će ga, ako ne udovolji njihovim smjernicama, maknuti iz svojih dućana.

Stoga sam se, rekao je Durov, odlučio za “neutralnu zemlju” koja želi biti prijatelj svima i nije povezana ni s jednom od velesila. “Bilo je to najbolje mjesto za neutralnu platformu”, rekao je Durov.

Durov, osim novca ili Bitcoina, ne posjeduje neke velike nekretnine, poput golemih imanja, zrakoplova ili jahti jer, kako je rekao, “želi biti slobodan”.

Najnovije

spot_img