Svijet

Ambasador BiH Kemal Kozarić boravio u trodnevnoj posjeti austrijskoj pokrajini Salzburg (FOTO)

Na poziv „Zajednice bh. udruženja Salzburg“, Ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Austriji prof. dr. Kemal Kozarić je početkom oktobra posjetio predstavnike bh. dijaspore u Salzburgu.

Građanima BiH od ponedjeljka zabranjeno putovanje u Švedsku, postoje izuzeci

Građanima BiH je od ponedjeljka, 4. oktobra, zabranjeno putovanje u Švedsku, osim licima sa stalnom dozvolom boravka ili onima koja imaju neodložnu potrebu da putuju, uz uslov da imaju negativan test na kovid 19.

U Australiji uhapšen Jasmin ef. Bekrić, optužen da je zloupotrijebio novac za dobrotvorne svrhe

Jedan vjerski lider u Sydneyju uhapšen je zbog sumnje da je zloupotrijebio blizu 100.000 dolara koje su bile namijenjene za dobrotvorne svrhe. Kako nam je nezvanično potvrđeno, riječ je od muftiji Islamske zajednice Bošnjaka u Australiji Jasminu ef. Bekriću.

Švedska ukinula sve restriktivne mjere borbe protiv pandemije

Direkcija za javno zdravstvo Švedske saopćila je da pandemija COVID-19 stavljena pod kontrolu u toj zemlji i da su ukinute sve mjere uvedene u borbi protiv širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Dva kandidata porijeklom iz Bosne i Hercegovine ulaze u njemački Bundestag

U Njemačkoj su u 18 sati zatvorena birališta, na kojima je više od 60 miliona građana biralo novi saziv njemačkog parlamenta - Bundestaga. U njemu će, prema svemu sudeći, biti i dva kandidata porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

SPD odnio pobjedu na izborima u Njemačkoj, postaje li Olaf Scholz novi kancelar?

Nakon što su objavljeni preliminarni rezultati glasanja na parlamentarnim izborima u Njemačkoj, izvjesno je kako će država doživjeti veliku promjenu s obzirom da će po prvi put nakon 2002. godine Socijaldemokratska partija Njemačke imati vlast.

Njemačka neće isplaćivati plaće nevakcinisanim radnicima u izolaciji

Njemačka planira uvesti mjeru koja propisuje da nevakcinisani radnici, ako obole od koronavirusa i moraju u karantin, za to vrijeme neće primati plaću.

Stigla nova pravila za ulazak bh. državljana u Njemačku

Od nedjelje, 12. septembra Bosna i Hercegovina uvjeti kao zemlja visokog rizika.

Francuska: Suspendovano 3.000 zdravstvenih radnika koji nisu vakcinisani

Oko 3.000 zdravstvenih radnika u Francuskoj suspendovano je jer se nisu vakcinisali protiv koronavirusa, izjavio je danas ministar zdravlja te zemlje Olivije Veran.

Iz Pfizera kažu da zaštita vakcine protiv korone slabi nakon 6 do 8 mjeseci

Zaštita od Pfizerove vakcine protiv koronavirusa slabi šest do osam mjeseci nakon druge doze, prema podacima objavljenim u srijedu. U međuvremenu, firma pokušava uvjeriti regulatore da odobre davanje i treće doze.

Na snazi nove mjere u Austriji, najviše pogađaju nevakcinisane

U Austriji su danas stupile na snagu nove epidemijske mjere koje pogađaju ponajviše nevakcinisane građane.

Njemačka proglasila BiH visokorizičnom zemljom zbog širenja koronavirusa

Njemački Institut Robert Koch objavio je nove podatke i zemljama koje se označavaju visokorizičnim područjima s obzirom na rasprostranjenost i širenje koronavirusa.

U Turskoj uočen neobičan oblik koronavirusa, ljekari mislili da se radi o raku pluća

Turčin inicijala N. T. mogao bi biti jedinstven primjer po načinu na koji ga je napao koronavirus. Prema riječima jedne turske doktorice, 52-godišnji pacijent patio je od napada Covid-19, oponašajući karakteristike raka pluća.

Austrija cijeli zapadni Balkan stavlja na crvenu listu, najavljene nove mjere

 Ministarstvo zdravlja Austrije izradilo je novu uredbu o epidemiološkim mjerama, kojom su Srbija, ali i sve ostale zemlje zapadnog Balkana, stavljene na "crvenu listu". Pored...

SAD obilježava 20 godina od terorističkog napada 11. septembra

Sjedinjene Američke Države danas obilježavaju 20. godišnjicu terorističkog napada na Svjetski trgovački centar u Njujorku i zgradu Pentagona u blizini Vašingtona. Trenutak koji je po...

Muškarac u Austriji čuvao majčino tijelo u podrumu godinu dana, primao njenu penziju

Muškarac u Austriji čuvao je je mumificirani leš svoje majke u podrumu više od godinu dana, nastavljajući primati njenu penziju, saopćila je austrijska policija. Vjeruje...

Danas je Međunarodni dan pismenosti

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan pismenosti, čiji je cilj da se istakne važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva. UNESKO je 17. novembra...

Pozadina zločina u Austriji: Nesretna Bosanka godinama trpjela zlostavljanje, iza nje ostalo dvoje djece

Iako je odbdukcija tijela ubijene 44-godišnje Bosanke u Austriji trebala biti urađena jučer, prema navodima tamošnjih medija ona je iz, za sada, nepoznatih razloga odgođena za danas.

Posljednji američki avion napustio Kabul, talibani: Avganistan konačno slobodan

Posljednji američki avion napustio je sinoć Avganistan, javlja CNN pozivajući se na Pentagon.

Stravičan zločin u Austriji: Bosanka ubijena metalnom šipkom, policija traga za njenim bivšim suprugom

Austrijska policija istražuje stravičan zločin za koji se, prema dosad dostupnim informacijama, sumnjiči 47-godišnji muškarac porijekom iz BiH. Naime, prekjučer je šetač u pokrajini...

Najnovije