Svijet

Graz: Austrijanka spasila muškarca i bebu iz BiH koji su upali u ledenu rijeku

Medicinska sestra iz Graza postala je heroj prošle sedmice nakon što je spasila starijeg muškarca i bebu iz rijeke Mure.

Od početka izraelskih napada u Pojasu Gaze ubijeno najmanje 27.585 Palestinaca

Od početka izraelskih napada u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno je najmanje 27.585 Palestinaca, uključujući najmanje 107 ubijenih u protekla 24 sata, saopštilo je Ministarstvo zdravstva u Gazi.

Više od 2000 Nijemaca zapelo u snijegu, spasioci im nosili deke i tople napitke

Njemačka meteorološka služba (DWD) upozorila je na skliske i zaleđene ceste nakon što je tijekom noći padao snijeg i blokirao saobraćaj.

Vulkan ponovo eruptirao, apokaliptične scene sa Islanda

Vulkan na Islandu koji se nalazi nedaleko od grada Grindavika ponovno je eruptirao tokom dana, a lava je došla i do samog grada. Prema pisanju...

Austrijskom ministru finansija oduzeta vozačka dozvola zbog toga što je prekoračio brzinu

Austrijskom ministru finansija Magnusu Brunneru je oduzeta vozačka dozvola na mjesec dana zbog toga što je ministarskim automobilom prekoračio brzinu, saopćili su iz Brunnerovog ministarstva.

Poljoprivrednici ponovo blokirali veliki dio Njemačke: Autobusi ne mogu doći do škola, saobraćaj u kolapsu

U Njemačkoj se danas nastavio protest poljoprivrednika tokom kojeg su blokirane brojne saobraćajnice.

Poljoprivrednici u Njemačkoj započinju blokade: Protestuju protiv planova savezne vlade

U Njemačkoj počinje sedmica velikih protesta poljoprivrednika protiv planova savezne vlade, kada će oni blokirati puteve i autoputeve države.

Austrija najavila kontrole: Na “radaru” suho meso iz BiH i Srbije

Austrijski ministar finansija Magnus Bruner najavio je, s obzirom da je afrička kuga trenutno vrlo aktivna u nekim balkanskim zemljama, da će sljedećih sedmica biti uvedene prioritetne provjere putnika iz balkanskih zemlja, posebno Bosne i Hercegovine i Srbije. 

Najniže zimske temperature u Finskoj i Švedskoj, izmjereno minus 40 stepeni Celzijusa

Finska i Švedska zabilježile su u utorak najniže zimske temperature i živa u termometrima pala je na minus 40 stepeni Celzijusa, što je posljedica hladnog vala koji je pogodio nordijsku regiju.

U zemljotresima u Japanu poginulo 30 osoba, deseci povrijeđenih

Ministarstvo odbrane zemlje saopćilo je da mobiliše zajedničke kopnene, zračne i pomorske snage i raspoređuje oko 10.000 vojnika u pogođenoj provinciji.

Ove godine u svijetu su ubijena 94 novinara

Međunarodna federacija novinara (IFJ) je u svom godišnjem izvještaju objavljenom danas navela da su ove godine 94 novinara poginula radeći svoj posao, dok je skoro 400 zatvoreno.

Danski parlament izglasao zabranu spaljivanja Kur'ana

Danski parlament usvojio je zakon kojim se zabranjuje spaljivanje Kur'ana na javnim mjestima. Folketing, odnosno parlament, usvojio je zakon s 94-77 glasova, s osam odsutnih zastupnika.

Otkazani letovi: Snijeg paralisao Bavarsku

Obilne snježne padavine dovele su do značajnih prekida saobraćaja u Bavarskoj, ali i u drugim dijelovima Njemačke.

Dobra vijest za putnike u tranzitu: Austrija uvodi jednodnevnu vinjetu

Austrija 1. decembra uvodi jednodnevnu vinjetu za autoceste i brze ceste. Koštat će 8,60 eura, a bit će dostupna samo u elektronskom obliku.

Broj poginulih u izraelskim napadima u Gazi povećan na 14.532

Broj ljudi ubijenih u izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra povećan je na 14.532, među kojima je više od 6.000 djece i 4.000 žena, saopštila je Kancelarija za medije vlade u Gazi u srijedu.

Od januara minimalna satnica u Njemačkoj 12,41 euro

Njemačka vlada formalizirala je u srijedu odluku o povećanju zakonom zajamčene minimalne plaće za 82 centa, na 12,82 eura po satu. Prvi dio povećanja, na 12,41 euro, stupa na snagu u januaru, a drugi početkom 2025. godine.

Crveni krst: Situacija u Gazi na rubu humanitarne katastrofe

Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) saopćio je da je veoma zabrinut zbog opasnosti za civile u Gazi prilikom prolaska sa sjevera ka jugu. 

WHO: U Gazi oko 160 djece bude ubijeno svaki dan

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je u utorak saopštila da u prosjeku svaki dan bude ubijeno oko 160 djece u Gazi, gdje napadi Izraela traju već mjesec dana.

UNICEF: Gaza se pretvara u groblje za djecu

Dječji fond Ujedinjenih naroda (UNICEF) u utorak je podigao uzbunu zbog sve većeg broja smrtnih slučajeva djece u Pojasu Gaze od 7. listopada, kada su napetosti između Izraela i Palestine prerasle u oružani sukob.

Federalni parlamentarci se odrekli mjesečnog paušala u korist stanovnika Gaze

Na prijedlog zastupnika Amela Mekića, kasno sinoć na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, većinom glasova je prihvaćen zaključak kojim su članovi Doma pozvani da se odreknu mjesečnog zastupničkog paušala u korist stanovnika u Pojasu Gaze.

Najnovije