Svijet

Iz Pfizera otkrili da će imunizovanim osobama trebati i treća doza vakcine nakon godinu

Izvršni direktor Pfizera Albert Bourla otkrio je da će osobama koje su u potpunosti imunizovane (s dvije doze) najvjerovatnije trebati dodatna doza vakcine nakon godinu.

Beč: Lockdown do 2. maja, online nastava u školama sve do 25. aprila

Aktuelne mjere za suzbijanje koronavirusa u Beču se ne završavaju naredne sedmice, kako je prethodno najavljeno, nego se produžavaju do 2. maja. Škole nastavljaju sa online nastavom sve do 25. aprila, objasnio je gradonačelnik Beča Michael Ludwig u toku press konferencije održane u ponedjeljak.

Njemačka će imunizirati 20 posto stanovništva do početka maja

Njemačka će imunizirati 20 posto svoje populacije protiv novog koronavirusa do početka maja, izjavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Jens Spahn.

Francuski ministri osumnjičeni da su jeli u tajnim restoranima

U Francuskoj je pokrenuta istraga zbog navoda da su se ministri i drugi zvaničnici hranili u tajnim restoranima, što je u suprotnosti sa restriktivnim mjerama uvedenim radi sprečavanja korona virusa.

Evropski komesar najavio da će zdravstveni pasoš za EU biti dostupan od 15. juna

Evropski komesar za jedinstveno tržište Thierry Breton najavio je da će prvi zdravstveni pasoš za područje Evropske unije biti dostupan od 15. juna.

Merkel traži od saveznih premijera oštrije mjere za suzbijanje koronavirusa

Njemačka kancelarka Angela Merkel pojačala je pritisak na premijere 16 saveznih država da se drže dogovorenog pooštravanja mjera za suzbijanje koronavirusa zbog povećanog broja...

Gates: Svijet će se vratiti normalnom životu do kraja 2022. godine

Svijet bi trebao da se vrati normalnom životu do kraja 2022. godine zahvaljujući vakcinama protiv Covida 19, rekao je Bill Gates u intervjuu poljskom listu “Gazeta viborca” i televiziji “TVN24”.

Merkelova odustala od zatvaranja za Uskrs: “To je bila moja greška”

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je danas da poništava odluku o striktnom zatvaranju tokom uskršnjih praznika.

U Njemačkoj zatvaranje produženo do sredine aprila

Njemačka vlast je produžila zatvaranje ili lockdown do sredine aprila. To znači da će građani i ovaj Uskrs obilježiti pod restriktivnim epidemiološkim mjerama zbog velikog broja zaraženih koronavirusom.

Članice EU pojedinačno će odlučivati koje vakcine prihvataju za potvrdu o vakcinaciji

Evropska komisija danas je predložila uredbu o uspostavi digitalne potvrde koja bi trebala omogućiti sigurno putovanje unutar Europske unije tokom pandemije. To će biti dokaz da je osoba cijepljena, da je već preboljela bolest ili da ima negativan test na covid-19.

Švicarska definitivno zabranjuje burke na javnim mjestima

Kontroverzni referendum je održan jučer u Švicarskoj, a 51,21 posto glasača iz 26 kantona je, prema zvaničnim rezultatima, glasalo za zabranu prikrivanja lica na javnim mjestima što znači da više neće biti dozvoljeno nositi burke niti nikabe.

WHO: Neki misle da je najgore prošlo, to nije istina

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u petak sve da popuštanjem napora u suzbijanju epidemije ne gase nadu koju je donijelo cjepivo dok koronavirus i dalje hara mnogim zemljama.

Vakcinacija protiv koronavirusa uvjet za ovogodišnji hadž

Vlasti Saudijske Arabije saopćile su da će vakcinacija protiv koronavirusa biti jedan od osnovnih uvjeta za ovogodišnje hodočašće hadža.

Austrijski kancelar Kurz će predložiti EU da vakcinisani imaju propusnice za putovanje

Austrijski kancelar Sebastian Kurz smatra da oni koji su vakcinisani protiv koronavirusa, koji su testirani ili oporavljeni od virusa moraju imati "zelenu propusnicu". Predložit će da takve propusnice postoje u svim članicama Evropske unije.

Vlada Austrije odlučila – ugostiteljski objekti ostaju zaključani

Austrijska vlada produžila je epidemiološku mjeru zaključavanja ugostiteljskih objekata, hotela i kulturnih institucija do "oko Uskrsa", saopštio je sinoć austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Međunarodni dan djece oboljele od raka

U svijetu se 15. februar obilježava kao Međunarodni dan djece oboljele i izliječene od raka.

Njemačka zatvara granicu s Austrijom i Češkom zbog novih sojeva koronavirusa

Njemačka planira ovaj vikend uvesti granične provjere i ograničenja za putovanja iz Austrije i Češke zbog zabrinutosti od širenja novih, zaraznijih sojeva koronavirusa.

Nizozemski vojnici koji nisu spriječili genocid u Srebrenici bit će “nagrađeni” sa po 5.000 eura

Nizozemska vlada odlučila je da će veteranima mirovne misije koji nisu uspjeli spriječiti genocid u Srebrenici, odnosno masovna ubistva više od 8.000 Bošnjaka 1995. godine - dati po 5.000 eura kao "gest i znak zahvalnosti" jer su služili u stravičnim okolnostima.

Njemačka produžila lockdown do 7. marta

Njemačka će do 7. marta produžiti restrikcije da bi suzbila širenje virusa korona, iako će škole i frizerski saloni početi da rade ranije, dogovorili su danas kancelarka Angela Merkel i lideri 16 pokrajina.

Austrija zatvara Tirol zbog novog soja koronavirusa, vakcina samo minimalno efikasna

Stanovnici austrijske pokrajine Tirol morat će od petka imati negativan test na koronavirus da bi mogli putovati izvan pokrajine, izjavio je kancelar Sebastian Kurz.

Najnovije