Svijet

Nova pravila za ulazak u Austriju

U Austriji je od ponoći stupio na snagu novi režim ulaska u zemlju, koji dozvoljava putnicima iz svih zemalja svijeta, koji su primili tri doze vakcine protiv korona virusa, ulazak bez dodatnih dokumenata.

Njemačka od oktobra podiže minimalnu platu na 12 eura po satu

Njemački kancelar Olaf Scholz i njegovi socijaldemokrati guraju naprijed jedno od svojih ključnih izbornih obećanja a to je povećanje minimalne plate na 12 eura po satu od oktobra, pokazao je nacrt zakona u koji je Reuters imao uvid.

Austrija produžila lokdaun za nevakcinisane

Austrijski parlament usvojio je danas odluku o produženju lokdaunna za nevakcinisane za još 10 dana, ali ovoga puta za tu mjeru nisu glasali poslanici najveće opozicione frakcije Socijaldemokratske partije (SPO).

WHO: Pandemija koronavirusa ostaje u kategoriji vanredne situacije

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za sada ne ukida vanredno stanje zbog pandemije koronavirusa.

Uniformisani i policajci u civilu počinju provjeru poštovanja propisa u Austriji

 U Austriji, uniformisani i u civilu policajci od danas će provjeravati poštovanje propisa o virusu korona u prodavnicama, ugostiteljskim ustanovama i na popularnim mjestima. "Dalje...

Protesti u Briselu i brojnim drugim gradovima: Ne damo BiH, u njoj ima mjesta za sve

U 35 gradova širom svijeta održani su protesti zbog političke krize u Bosni i Hercegovini. Oni centralni, koji su počeli u 12 sati, bili...

Radnik iz BiH teško povrijeđen u Austriji, pao u 450 stepeni vruću cink kupku

Državljanin BiH (49) teško je povrijeđen u nezgodi na radu u Lincu i spasilačkim helikopterom je prebačen u Beč.

Brisel: Ispred zgrade institucija EU masovni protesti za mir u BiH

Na trgu Roberta Šumana ispred institucija Evropske unije u Briselu danas će s početkom u 12 sati biti održani protesti građana porijeklom iz Bosne...

Makron upozorio nevakcinisane: Otežat ću vam život

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) upozorio je da namjerava otežati život ljudima u Francuskoj koji nisu vakcinisani protiv koronavirusa.

Njemačka želi izbjeći nova zatvaranja i pored rasta broja zaraženih

Vlast u Njemačkoj ne želi da ponovo uvede mjere zatvarnja čak i dok raste broj zaraženih od koronavirusa pod utjecajem omikron soja, izjavio je danas ministar finansija Christian Lindner.

Istraživanje naučnika: Potrebno je tri dana da se pojave simptomi zaraze omikron sojem

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama (CDC) sproveli su istraživanje kojim su utvrdili da se simptomi zaraze omikron sojem koronavirusa pojave nakon tri dana.

Austrija objavila listu sa 66 deficitarnih zanimanja

Austrija je objavila detaljnu listu sa deficitarnim zanimanjima u toj državi za narednu, 2022. godinu, u kojoj je navedeno 66 zanimanja, a za pojedinačne pokrajine definisana je posebna lista zanimanja.

Nove mjere u Njemačkoj od 28. decembra: Okupljanja za deset vakcinisanih osoba

Njemačka planira uvesti nove mjere protiv koronavirusa od 28. decembra, a novina je ta što će se ograničiti privatna okupljanja na najviše 10 osoba koje su vakcinisane ili oporavljene od korone.

Austrija:Bez karantina moguć ulazak samo uz tri primljene doze

Od danas će u Austriju bez karantina moći ući samo oni koji su vakcinisani protiv COVID-19 ili oni koji su preboljeli koronavirus.

Australija: Četvero djece poginulo nakon što je vjetar podigao dvorac na napuhavanje

Četvoro djece je poginulo, a još petoro je teško povrijeđeno nakon što su pali s visine od 10 metara s dvorca na napuhavanje koji je vjetar podigao u zrak na školskoj priredbi u Australiji.

WHO: Treća doza vakcine pomaže u suzbijanju širenja koronavirusa

Treća doza vakcine protiv koronavirusa može igrati važnu ulogu u suzbijanju širenja koronavirusa sve dok ljudi kojima je najpotrebnija zaštita također imaju pristup vakcinama – rekao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Njemačka traži da EU odmah uvede sankcije Dodiku

Vlada Njemačke u ponedjeljak je pozvala Evropsku uniju (EU) da uvede sankcije Miloradu Dodiku zbog planova da povuče entitet Republiku Srpsku iz Oružanih snaga,...

Austrija ukinula lokdaun za vakcinisane

Austrijski parlament odobrio je uredbu Ministarstva zdravlja kojom se od 12. decembra ukida lokdaun za vakcinisane i izliječene osobe. Četvrti lokdaun, kao što je najavljeno,...

Danas Međunarodni dan ljudskih prava

Širom svijeta danas se obilježava Međunarodni dan ljudskih prava, dan koji slavi donošenje Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima (1948) proglašene od strane Ujedinjenih nacija. Ovog...

U Austriji samo tri pokrajine se potpuno otvaraju 12. decembra

Samo tri austrijske pokrajine potpuno će ukinuti lokdaun za vakcinisane i izliječene od 12. decembra, proizilazi iz jučerašnjeg sastanka austrijske vlade i guvernera pokrajina.

Najnovije