Svijet

Proradio najveći vulkan na svijetu nakon 38 godina

Američka geološka služba saopštila je danas da je sinoć proradio vulkan Mauna Loa na Havajima, najveći aktivni vulkan na svijetu.

Univerzitet u Beču obustavio postupak protiv Alme Zadić

Univerzitet u Beču je obustavio postupak protiv ministarke pravde Austrije Alme Zadić na koju se sumnjalo da je plagirala doktorsku disertaciju.

Ženeva: Otac umro u stanu pa dvogodišnji sin preminuo od gladi

Otac (59) i sin (2) pronađeni su mrtvi u stanu u gradu Ženevi u američkoj saveznoj državi Njujork.

Amerikanci objavili da su projektil na Poljsku vjerojatno greškom ispalili Ukrajinci

Bijela kuća je službeno obznanila kako je američki predsjednik Joe Biden sazvao hitan sastanak čelnika G7 povodom eksplozije u Poljskoj, a prema američkim dužnosnicima, prva otkrića sugeriraju da su projektil koji je pogodio Poljsku ispalile ukrajinske snage na nadolazeću rusku raketu.

Državljanka Sirije priznala naređenje za napad u Istanbulu, uhapšeno još 46 osumnjičenih

Istragom turske policije utvrđeno da je teroristkinja koja je izvela napad u Istanbulu naređenje dobila iz centra organizacije PKK/PYD/YPG u Kobaniju, u Siriji.

Slovenija dobila prvu predsjednicu u historiji

Nataša Pirc Musar postala je prva predsjednica Slovenije u historiji te države. Nakon zatvaranja birališta prebrojano je više od 90 posto glasova, a Pirc Musar dobila je 53.91 posto glasova.

Generalni konzulat u Istanbulu: Prema prvim informacijama nema stradalih državljana BiH

Konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu saopćio je da za sada ne posjeduje informacije o povrijeđenim državljanima Bosne i Hercegovine u napadu na Istanbulu.

Penzioner iz BiH oštetio Austriju za više od 18.000 evra

Austrijska kriminalistička policija u Gracu prijavila je 71-godišnjeg penzionera iz BiH zbog sumnje da je počinio tešku prevaru.

U Freiburgu osnovana Bosanska škola

U njemačkom gradu Freiburgu osnovana je Bosanska škola u kojoj će biti omogućeno pohađanje dopunske nastave na maternjem, bosanskom jeziku za svu djecu školskog uzrasta, od prvog do devetog razreda.

Švicarska namjerava sa 1.000 franaka kažnjavati i žene koje nose burku

Švicarska vlada je 12. oktobra, uputila u parlamentarnu proceduru nacrt zakona prema kojima bi se sa 1.000 franaka (1.000 dolara) kažnjavali oni kojima je lice pokriveno. To se odnosi i na žene koje nose burke.

I Bosna i Hercegovina na Generalnoj skupštini UN-a osudila rusku aneksiju ukrajinskih regija

Generalna skupština Ujedinjenih naroda u srijedu je velikom većinom osudila ruski pokušaj nezakonite aneksije četiri djelimično okupirane regije u Ukrajini i pozvala sve zemlje da ne priznaju taj potez, čime je ojačala diplomatsku međunarodnu izolaciju Moskve.

Konačni rezultat izbora u Austriji: Van der Belenu 56,7 odsto glasova

Predsjednik Austrije Aleksander van der Belen osvojio je, na nedjeljnim predsedničkim izborima, 56,7 odsto glasova, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova nakon prebrojavanja i glasova pristiglih putem pošte.

Danas sahrana kraljice Elizabete II

Danas sahrana kraljice Elizabete II

Masovna grobnica pronađena u Izjumu nakon što ga je oslobodila ukrajinska vojska

Masovna grobnica s oko 440 ukopanih tijela pronađena je u gradu Izjumu nakon što su ga ukrajinske snage oslobodile od ruske vojske, rekao je policijski zvaničnik za Skaj Njuz.

U Indiji zapaljena djevojka nakon što je odbila ponudu za brak

Indijska policija ispituje smrti djevojke koja je rekla da ju je zapalio uhoditelj čiju je ponudu za brak odbila, što je slučaj koji je izazvao bijes u zemlji u kojoj je rašireno nasilje nad ženama.

Euro na najnižem nivou u posljednjih 20 godina, strah od recesije sve veći

Azijske dionice pale su u utorak šestu sesiju zaredom nakon ponovnog skoka cijena energenata u Evropi.

Nevrijeme pogodilo centralnu i južnu Evropu, poginulo 13 osoba, od toga troje djece

Velika oluja koja je bjesnila širom Evrope ubila je najmanje 13 ljudi, uključujući troje djece.

Njemačka: U sudaru rollercoastera u Legolandu povrijeđena 31 osoba

U tematskom parku Legoland u Njemačkoj došlo je do sudara rollercoastera, a povrijeđena je 31 osoba od kojih jedna teže.

Srpski nacionalisti oskrnavili Islamski centar Bošnjaka u Beču

Na ulazu u Islamski centar Bošnjaka u Austriji "Ebu Hanife" jučer je osvanuo srpski nacionalistički grafit.

Toplotni val u Evropi: Oboreni temperaturni rekordi i na sjeveru

Intenzivna vrućina u većem dijelu Evrope uzrokovala je junske temperaturne rekorde od Arktičkog kruga pa sve do Sjeverne Afrike. Snažni topolotni val uzrokovao je porast temperatura znatno iznad prosjeka za juni u brojnim zemljama, u nekim slučajevima i do 20 stepeni, prenosi Hina.

Najnovije