Humanitarna katastrofa: Ljudi u Gazi satima čekaju u redovima kako bi dobili obrok

Preporučujemo

Palestinci u Pojasu Gaze sve više se suočavaju sa nestašicom hrane zbog izraelskih napada i opsade nad palestinskom enklavom.

Stanovnici Rafaha svaki dan sa kanticama i posudama u rukama satima čekaju u dugim redovima kako bi dobili obrok koji život znači. Među ljudima u redovima nalazi se i veliki broj djece koji pokušavaju doći do hrane kako bi preživjeli u teškim ratnim uvjetima.

Sve je teže pronaći hranu u Rafahu, gdje su se sklonile hiljade Palestinaca koji su pobjegli od izraelskih napada. Stanovnici Gaze koji su se sklonili u grad preživljavaju zahvaljujući obrocima koje im pripremaju volonteri.

Iako je nastupio ramazan, mjesec posta, stanovnici Gaze sve teže pronalaze hranu za sehur, jutarnji obrok i večernji obrok iftar.

Oko 2,3 miliona Palestinaca bori se s glađu u Gazi koja je pod napadima Izraela od 7. oktobra i koji je izazvao glad u regiji ne dozvoljavajući ulazak humanitarne pomoći.

Stanovnici Gaze čak pokušavaju preživjeti tako što nerijetko prave hljeb od stočne hrane jer ne mogu pronaći brašno.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Napadi se, međutim, nastavljaju nesmanjenim intenzitetom, a isporuka pomoći i dalje je nedovoljna za rješavanje humanitarne katastrofe.

Od 7. oktobra prošle godine broj u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijena su 31.184 Palestinca, dok je broj povrijeđenih 72.889.

(RTV GD/Anadolija)

Najnovije

spot_img