Saudijska Arabija pojačava hapšenja onih koji kritikuju Izrael na društvenim mrežama

Preporučujemo

Saudijska Arabija je pojačala hapšenja građana zbog objava na društvenim mrežama u vezi s ratom između Izraela i Hamasa, jer kraljevina signalizira svoju spremnost da pristane na diplomatske odnose s jevrejskom državom – ako se posveti palestinskoj državnosti.

Pritvaranje ljudi zbog komentara na internetu – čak i maloljetnih osoba – i ograničavanje slobode govora i političkog izražavanja su norma u Saudijskoj Arabiji. No, prema riječima diplomata i grupa za ljudska prava sa sjedištem u Rijadu, nedavni val hapšenja motivisan je sigurnosnim problemima, posebno vezanim za Hamas napad na Izrael sedmog oktobra 2023. godine.

Izraelsko uzvratno bombardovanje Gaze ubilo je više od 34.000 Palestinaca prema navodima vlasti u enklavi kojom rukovodi Hamas, a mnogima je hitno potrebna hrana i zdravstvena zaštita.

To je izazvalo antiizraleske reakcije širom arapskog svijeta i u zapadnim zemljama, uključujući SAD, gdje su se nasilni sukobi dogodili na univerzitetskim kampusima. Stotine demonstranata je zbog toga uhapšeno u samo jednom danu.

Saudijska Arabija i regionalni saveznici, poput Egipta i Jordana, uznemireni su ovim trendom, bojeći se da bi Iran i islamističke grupe mogli iskoristiti sukob da potaknu val ustanaka, rekli su izvori navodeći da žele ostati anonimni zbog sigurnosnih razloga.

Sjećanje na arapsko proljeće prije više od jedne decenije ostalo je svježe među regionalnim vladarima, koji očajnički žele izbjeći ponavljanje takvog ili sličnog scenarija.

Od sedmog oktobra i napada Hamasa, a potom i uzvratnih napada Izraela koji su nastavljeni i dalje, Saudijska Arabija je oštro kritikovala Izrael i zahtijevala hitan prekid vatre, istovremeno naznačujući da ostaje otvorena za toplije odnose ako izraelski premijer Benjamin Netanyahu povuče trupe i obaveže se na uspostavljanje palestinske države.

Smanjivanje propalestinskog raspoloženja na društvenim mrežama može biti znak da je Rijad ozbiljan u pogledu normalizacije odnosa sa Izraelom, mišljenja je Jane Kinninmont, stručnjakinja za Zaljeve koja je direktorica politike i utjecaja u Evropsokj mreži lidera.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img