Svjetski je dan šale

Preporučujemo

U svijetu se obilježava Dan šale, 1. april, kada ljudi jedni drugima saopštavaju lažne novosti kako bi se smijehom udaljili od sumorne stvarnosti.

Ove godine prvoaprilske šale su posebno tmurne, u sijenci ratova u Ukrajini i u Pojasu Gaze.

Pojedini stručnjaci za vještačku inteligenciju (AI) upozorili su korisnike interneta da danas budu posebno oprezni jer su moguće neobične šale, posebno u vidu reklamiranja nekih proizvoda, korišćenjem te tehnologije.

Poznato je od ranije da se u nekim zemljama, kao u Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoafričkoj Republici, podvale prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi poslijepodne naziva se “aprilskom budalom” (April Fool). U mnogim drugim zemljama šale se prave tokom cijelog dana.

Među poznatim šalama je ona objavljena na BBC-u 1957. godine. Ta britanska televizijska mreža je tada objavila da su Švajcarci počeli da beru špagete sa drveta, jer je konačno iskorijenjen napasnik “špagetni žižak”.

Veliki broj gledalaca se javio uredništvu te televizije da bi saznali o mogućnostima da sami uzgajaju stabla sa špagetama.

Poznata šala je bila i izum hamburgera za ljevoruke ljude. Burger King iz SAD objavio je 1998. godine reklamu o hamburgerima za levoruke koji su napravljeni tako da im sadržaj curi s desne strane.

Medicinska istraživanja, inače, pokazuju da je smijeh dobra terapija.

Najnovije

spot_img