UKC Tuzla dobio još jedan PCR aparat, ali je nedostatak testova kontinuirani problem

Preporučujemo

Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli danas je uručena donacija u vidu PCR aparata i zaštitne medicinske opreme, što je veoma značajno u ekspanziji pandemije koronavirusa u Tuzlanskom kantonu.Donacija medicinske opreme je nabavljena iz sredstava Evropske unije, u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, koji provodi UNDP BiH. Shodno tome, danas je u tuzlanski UKC stigao još jedan PCR aparat te znatne količine zaštitne medicinske opreme poput rukavica, odijela za rad sa osobama zaraženim koronavirusom i slično.

Vrijednost donacije je okvirno 164 hiljade konvertibilnih maraka, a jedan dio opreme namijenjen je i ostalim zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu i raspodjelu će izvršiti Kantonalni zavod za javno zdravstvo.

“Danas smo dobili savremeni aparat za PCR testiranje kojim ćemo proširiti kapacitete testiranja, a uz to ćemo imati omogućnost otvaranja druge linije za testiranje te smo stvorili rezervu uređaja u slučaju da nam se pokvari onaj aparat koji trenutno koristimo. Također, medicinska zaštitna oprema je došla u pravi trenutak jer je povećan broj hospitaliziranih pacijenata, a samim tim je i potrošnja opreme veća”, kazao je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Nabavka testova za analizu uzoraka potencijalno zaraženih osoba od samog početka pandemije jedan je od glavnih problema sa kojim se suočava ovaj klinički centar, a trenutne količine dostatne su za rad u narednih desetak dana.

“Očekujemo rješavanje određenih stvari koje su u uredu za žalbe Agencije za javne nabavke. Činimo sve da uvijek imamo dovoljnu količinu testova, što znači da svaki uzorak koji bude došao u UKC Tuzla će biti urađen”, poručio je Jusufović.

U tuzlanskim COVID bolnicama kontinurano se nalazi između 150 i 170 pacijenata koji su pozitivni na koronavirus, a shodno povećanju broja novozaraženih, Jusufović očekuje i blagu tendenciju dodatnog popunjavanja bolničkih kapaciteta.

“Situacija nije alarmantna, ali kako nam dolazi hladnije vrijeme tako se i povećava broj hospitaliziranih pacijenata, a nažalost povećava se i broj smrtnih slučajeva”, navodi Jusufović.

Kada je riječ o kliničkim slikama kod pacijenata, Jusufović navodi da su se one usložnile još u ljetnom periodu.

“Ovdje se ne radi o lakšim, odnosno abortivnim, već teškim kliničkim slikama. Sada imamo udružene kliničke slike sa komorbiditetima, a i pacijente svih dobnih uzrasta. Imamo pacijenata koji su egzitirali, a nisu bili stariji od 20 godina, do onih starije životne dobi. Od ove pandemije niko nije izuzet i svi smo manje ili više ugroženi”, upozorava Jusufović.

Tuzlanski kanton već skoro tri sedmice nalazi se na svojevrsnom platou na kojem se broj novootkrivenih slučajeva od ukupno testiranih kreće okvirno 30 posto. Veliki broj smrtnih slučajeva zabrinjava i kantonalnu ministricu zdravstva Dajanu Čolić.

“To nam govori da mi virus još uvijek ne poznajemo i ne znamo kako će na koga reagovati. Tamo gdje imamo slučajeve imunokompromitovanih i pacijenata sa propratnim težim hroničnim oboljenjima, dešava se često da prolaze bez teže kliničke slike, dok s druge strane imamo relativno mlade ljude za koje nemamo podatke o oboljenjima, a koji letalno završavaju”, navela je Čolić.

Da se uslovi liječenja trebaju poboljšati na svim nivoima, posebno u COVID ambulantama danas je još jednom ukazano, a resorna ministrica navodi da trenutno postoji problem sa Domom zdravlja u Tuzli.

“Na prvom mjestu je nejavljanje na telefon, ali i nezadovoljstvo građana pruženom zdravstvenom zaštitom, u smislu njene dostupnosti. Mi smo se već obratili osnivaču i menadžmentu, ali povratnu informaciju nismo dobili. Mi kao ministarstvo ih ne možemo kazniti, a trenutno smo u razmišljanjima kako obezbijediti adekvatan rad tog doma zdravlja, a jedna od ideja je da svojim sredstvima otvorimo neku vrstu COVID ambulante za prevazilaženje problema”, navela je Čolić.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona veoma značajnim smatraju pridržavanje svih mjera koje su na snazi, a tiču se fizičke distance, nošenje zaštitnih maski, uz izbjegavanje okupljanja.

“Često se dešava da u krugu firmi sjedimo, skupa doručkujemo i pijemo kafe. Krajnje vrijeme je da se prestane sa tim. Krajem decembra ili početkom januara nam uglavnom počinje sezona gripe, koja može biti prilično složena i veoma je važno da se pridržavamo svih mjera. Što vrijedi za COVID, odnosi se i na gripu”, poručila je Jasmina Brkić-Džambić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Prema posljednjim podacima u Tuzlanskom kantonu aktivno su 1.573 slučaja infekcije koronavirusom.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img