U džamijama u BiH prikupljana pomoć za narod Maroka i Libije

Preporučujemo

U svim džematima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i u bošnjačkoj dijaspori danas je nakon džuma-namaza organizovana sergija, odnosno prikupljanje novčanih sredstava, za pomoć narodu Maroka i Libije.

Razorni zemljotres koji je pogodio Maroko i nezapamćene poplave u Libiji odnijele su veliki broj ljudskih života, te prouzročile ogromne materijalne štete. Odlukom Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u svim džamijama širom BiH i dijaspore danas je za narode ove dvije zemlje prikupljana pomoć.

Rijasetovom apelu odazvali su se i brojni vjernici koji su džuma-namaz, sedmičnu zajedničku molitvu muslimana petkom, obavili u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

”Potrebno je pružiti urgentnu pomoć nastradalom stanovništvu i iskazati solidarnost s prijateljskim zemljama s kojima nas vežu iskreni i bratski odnosi“, poručili su ranije iz Uprave za vjerska pitanja Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Prema posljednjim informacijama, od posljedica razornog zemljotresa u Maroku poginulo je 2.946 osoba, dok su 5.674 povrijeđene. Zemljotres magnitude sedam stepeni po Richterovoj skali dogodio se u noći 8. septembra, sa epicentrom u oblasti El-Huz u Marakešu. Osim Marakeša, zemljotres je pogodio i glavni grad Rabat te Kazablanku, Meknes, Agadir i Fes.

Par dana kasnije, katastrofalne poplave zahvatile su Libiju, a prema dosadašnjim podacima, najmanje 6.000 ljudi je poginulo, a hiljade se vode kao nestale.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img