Počelo suđenje za prisilno preseljenje i zatvaranje u Zvorniku

Preporučujemo

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje Vinku Radoviću, Dragomiru Vasiću i Petku Paniću za prisilno preseljenje, nečovječno postupanje i zatvaranje civila na području Zvornika.

Radović i Vasić su optuženi za pomaganje u prisilnom preseljenju oko 4.000 bošnjačkih civila iz Đulića, Klise i drugih sela. U optužnici se navodi da je Radović, kao predsjednik Srpske demokratske stranke u selu Petkovci, dogovorio s bošnjačkim stanovništvom da predaju oružje, a nakon što su to učinili, izdavao im je propusnice za kretanje.

U optužnici se navodi da je Vasić predvodio srpsko stanovništvo iz sela Brnice. Riječ je o oko 1.500 srpskih izbjeglica s podučja Kladnja i Živinica, koji su 30. maja 1992. stigli u Zvornik.

“Nakon čega je Vasić Dragomir otišao u komandu Teritorijalne odbrane Zvornik i zatražio da im se obezbijedi smještaj na području Zvornika”, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, 31. maja u kući Radovića u Petkovcima održan je sastanak na kojem su bili Vasić i drugi, kao i predstavnici bošnjačkog stanovništva.

“Prisutni srpski predstavnici naredili su muslimanskim predstavnicima da se svi muslimanski stanovnici ovih sela okupe naredno jutro u Klisi te da se traktorima, vozilima i ličnim stvarima isele prema Sapni”, stoji u optužnici.

Radović je, kako se navodi, zatražio dodatne srpske vojne i policijske snage radi provođenja iseljenja, a Vasić je obezbijedio učešće oko 60 naoružanih izbjeglih srpskih vojnika iz Brnice. Nakon toga je 1. juna oko 60 pripadnika Brničke čete, među kojima je bio i Vasić, kao i drugi vojnici, ušlo u Klisu i istjerali su civile koji nisu već bili izašli na put. Dva civila su ubijena, a neki su zlostavljani. U optužnici stoji da su civili dovedeni u Bijeli Potok, a da je Radović nadgledao iseljavanje.

Panić je, u svojstvu zamjenika komandira Stanice javne bezbjednosti Zvornik, optužen za nečovječno postupanje prema bošnjačkim civilima, nezakonito zatvaranje oko 600 lica, te prisilno preseljenje oko 3.000 ljudi. Kako se navodi, Panić je sa oko 20 policajaca 1. juna bio u Bijelom Potoku, gdje su pripadnici Brničke čete doveli oko 4.000 civila.

“Panić Petko i policijaci pod njegovom komandom, zajedno sa neidentifikovanim srpskim vojnicima, prisilili su oko 600 muslimanskih muškaraca civila starosti od 15 do 70 godina da predaju dokumente i druge lične stvari”, stoji u optužnici i dodaje se da su ti muškarci odvojeni od porodica.

Paniću je na teret stavljeno da je lično odvojio dva muškarca, te da je u nekim slučajevima dozvolio da se pojedini vrate u grupu žena i djece, a nekima nije. U optužnici se navodi da su neidentifikovani vojnici tukli muškarce, a nekoliko njih i ubili.

Kako se dodaje, Panić je s policajcima i vojnicima natjerao muškarce u kamione kojima su odvezeni u Tehničko-školski centar u Karakaju, gdje su zatvoreni, dok je oko 3.000 žena, djece i staraca odvezeno prema Memićima.

“Nakon čega je izbjeglo srpsko stanovništvo s područja Brnice uselilo u kuće prinudno preseljenih muslimanskih civila sela Đulići i drugih sela”, navodi se u optužnici.

Tužilac Mersudin Pružan je rekao da je predloženo saslušanje 204 svjedoka te oko 350 materijalnih dokaza. Najavio je prezentovanje 16 video-snimaka, na kojima se nalaze odvojeni muškarci koji su kasnije ubijeni.

Vasićev branilac Petko Pavlović kazao je u uvodnoj riječi da do sada nije vidio nijednu optužnicu koja ima toliko nepreciznosti, pretpostavki i nerelevantnih dokaza kao ova.

“Ova Odbrana je danas spremna dati i završnu riječ a da ne postavi nijedno pitanje”, rekao je Pavlović.

Kazao je da je Vasić pobjegao s mještanima iz sela Brnice kod Živinica nakon paljenja i ubistava i da su došli u Zvornik.

“Stigao je dan pred događaje koji su predmet optužnice. Nije bio dio strukture vlasti”, rekao je Pavlović dodajući da Vasić nije komandovao Brničkom četom.

Kako je naveo, optuženi nije bio u Đulićima i Klisi niti je imao ulogu u naseljavanju Đulića.

Vasić je u augustu 2022. godine oslobođen optužbi za genocid.

Druge dvije Odbrane nisu iznosile uvodnu riječ.

U ovom predmetu prvooptuženi je bio Dragan Spasojević, ali je postupak protiv njega razdvojen 30. aprila. Predsjedavajući Vijeća Šaban Maksumić napomenuo je da neće biti izvođeni dokazi u odnosu na Spasojevića, jer se ne može suditi nekome ko nije prisutan.

Saslušanje prvih svjedoka zakazano je za 16. juli.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img