Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida spremni za ukop 11. jula u Potočarima

Preporučujemo

Posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine spremni su za ukop na kolektivnoj dženazi koja će se klanjati 11. jula ove godine u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je sedamnaestogodišnji Beriz (Omera) Mujić rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica. On će biti ukopan uz svoga brata Hazima koji je u Potočarima ukopan 2013. godine.

Najstarija žrtva koja će biti ukopana je Salić (Ibrahima) Hamed, rođen 1927. godine. On je imao 68 godina kada je nestao u ljeto 1995. godine na području Žepe. Njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu Slap u Žepi, u maju 2014. godine.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić je kazala Feni da će ove godine zajedno biti ukopani braća Efendić, Hasib i Ćamil. Oni su na području lokaliteta Baljkovica nestali u ljeto 1995. godine, a njihovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz različitih grobnica na području Srebrenice, odnosno na lokalitetima Kula i Potočari i to 2011. i 2006. godine.

Hasib i Ćamil će konačan smiraj ove godine naći uz svog trećeg brata, Edhema koji je u Potočarima ukopan 2007. godine.

Fazlić navodi da su posmrtni ostaci većine žrtava koje će biti ukopane ove godine ekshumirani uglavnom u ranijim godinama, neke od njih i prije dvije decenije i to na području Bratunca odnosno iz primarne grobnice Lažete 2000. godine, zatim iz sekundarne masovne grobnice Blječeva 2004. godine, iz masovne grobnice Zeleni Jadar u Srebrenici 2007. godine, iz masovne grobnice Kamenica 2007. godine…

Kaže kako su neke od žrtava ekshumirane iz dvije masovne grobnice, odnosno njihovi posmrtni ostaci su pronađeni u primarnoj i u sekundarnoj masovnoj grobnici. 

“Porodice su pak, uprkos činjenici da su posmrtni ostaci odavno ekshumirani i identificirani tek ove godine smogli snage da daju svoju saglasnost za ukop ovih žrtava”, navodi Fazlić.

I ove godine će se nizati nišan pored nišana sa istim prezimenom, jer će i ovoga puta brat biti ukopan pored brata, sin pokraj oca, rođak uz rođaka, pored pet amidžića biće ukopan i šesti…

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru Srebrenica su:

 1. Efendić (Uzejir) Hasib, rođen 1931. godine;
 2. Efendić (Uzejir) Ćamil, rođen 1928. godine;
 3. Krdžić (Daut) Mehmed, rođen 1961. godine;
 1. Omić  (Asim) Sabrija, rođen 1966. godine;
 2. Šiljković (Ramo) Mušan, rođen 1956. godine;
 3. Harbaš (Ragib) Sakib, rođen 1975. godine;
 4. Mujić (Omer) Beriz, rođen 1978. godine;
 5. Jašarević (Ismet) Ahmet, rođen 1971. godine;
 1. Salihović(Mehmed) Nevres, rođen 1970. godine;
 2. Salkić (Muharem)  Ibrahim, 1935. godine;
 3. Bašić (Adem) Midhat, rođen 1973. godine;
 4. Mustafić (Kadrija) Hajdin, rođen 1959 godine;

13.  Mandžić (Arif) Latif, rođen 1964. godine;

 1. Salić (Ibrahim) Hamed,rođen 1927. godine.

Fazlić navodi da se u Komemorativnom centru u Tuzli nalaze posmrtni ostaci još 11 žrtava genocida koje su do sada identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice još nisu dale svoju saglasnost za njihov ukop, uglavnom zbog nekompletnosti tijela ovih žrtava.

Tu se nalaze i posmrtni ostaci još 49 žrtava koje su identifikovane uz pomoć DNK metode, ali porodice u ovim slučajevima još uvijek nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji i potvrdili identitet dobiven DNK analizom te dali saglasnost za ukop ovih žrtava.

“Stotine posmrtnih ostataka koje se nalaze u Komemorativnom centru u Tuzli čekaju i na proces reekshumacije kako bi bili pridodani posmrtnim ostacima žrtava koji su pronađeni i ukopani u prethodnim godinama. Ove godine, nakon kolektivne dženaze u Potočarima, tačnije 15. jula, započet će proces reeskhumacija te će se ove godine reekshumirati posmrtni ostaci 78 žrtava. Njima će se dodati njihovi posmrtni ostaci koji su naknadno pronađeni i identificirani. Reekshumacije će trajati do 22. jula”, kazala je Fazlić za Fenu.

Najnovije

spot_img