Ristić i ostali: Počelo suđenje za pomaganje u ubistvima u Orahovcu

Preporučujemo

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima počelo je suđenje šestorici nekadašnjih komandanata i pripadnika Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), koji su optuženi za pomaganje u genocidu u Srebrenici.

Lazar Ristić, Mladen Mihajlović, Sreten Milošević, Dragoje Ivanović, te Stanoje i Milorad Birčaković optuženi su da su 13. i 14. jula 1995. pomagali i podržavali organizovano ubijanje muškaraca bošnjačke nacionalnosti u selu Orahovac na području Zvornika.

„Dokazi će pokazati da je bilo potrebno na stotine muškaraca poput ovih ovdje optuženih da se izvrši genocid“, kazao je u uvodnoj riječi tužilac Predrag Tomić.

On je naveo da je više od 800 muškaraca dovezeno u školu „Grbavci“ u Orahovcu i pogubljeno na obližnjem lokalitetu Lažete uz značajnu i aktivnu pomoć optuženih.

Prema optužnici, Ristić je u vrijeme događaja iz optužnice bio vršilac dužnosti komandanta Četvrtog pješadijskog bataljona Zvorničke brigade, Mihajlović komandir interventnog voda ovog bataljona, a Milošević pomoćnik komandanta za pozadinu Zvorničke brigade.

U optužnici se navodi da su Ivanović i Birčakovići, kao pripadici čete vojne policije Zvorničke brigade, 13. jula obaviješteni da će u školu u Orahovcu autobusima biti dovezeno više stotina zarobljenih Bošnjaka i da ih je potrebno zatočiti te pripremiti uslove za njihovo ubistvo. Navodi se da su Ivanović i Birčakovići s drugim učestvovali u prijemu zarobljenika u večernjim satima, oduzimanju ličnih stvari i obezbjeđenju oko škole.

Kako se navodi, 14. jula pristizali su novi zarobljenici, a zbog nedostatka ljudstva, Ristić je naredio da se vojnim policajcima pridruži interventni vod na čelu sa Mihajlovićem, koji je po dolasku rasporedio deset do 15 pripadnika oko škole i duž puta. Prema optužnici, po naredbi Miloševića raspoređeni su i pripadnici pozadine, te obezbijeđena veća količina municije za pogubljenja.

Ivanoviću i Birčakovićima na teret je stavljeno da su stavljali poveze na oči i sprovodili zarboljenike na izlazna vrata sale, odakle su se ukrcavali u kamione. Optužnica tereti Ristića, Mihajlovića i Miloševića da su učestvovali u odvoženju i pratnji zarobljenika na livade Lažete udaljene oko 800 metara od škole, gdje su pogubljeni.

Tužilac Tomić je Tužilac Tomić je naveo da su međunarodni i domaći sudovi utvrdili da je počinjen genocid u Srebrenici. Kazao je da su organi Republike Srpske od 1992. namjeravali da očiste istočni dio BiH, te je zbog etničkog čišćenja u srebreničkoj enklavi bilo više od 60.000 izbjeglica.

„Dokazi pokazuju da je srebrenički genocid bio planiran godinama pa nije bio iznenađenje ni za koga pa ni za optužene“, rekao je Tomić.

On je naveo da su optuženi pružili pomoć članovima udruženog zločinačkog poduhvata, te podsjetio na dešavanja od 11. jula i prisilnog preseljenja stanovništva te organizovanih ubistava.

„Danas, nakon 29 godina, teško je da poimamo užas koji su doživjeli stanovnici srebreničke enklave“, kazao je tužilac.

On je rekao da planira pozvati 141 svjedoka, izvesti više stotina materijalnih dokaza, vještačenja, kao i brojne transkripte svjedočenja pred Haškim tribunalom.

Odbrane nisu željele u ovoj fazi postupka iznositi završne riječi. Odbranama je ostavljeno da se do polovine septembra izjasne o prijedlogu za prihvatanje 253 utvrđene činjenice.

Prvi svjedoci biće saslušani 25. jula.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img