Sezona je mladog krompira, a on može biti opasan po zdravlje: Evo na šta trebate paziti

Preporučujemo

Dok uživamo u bogatstvu koje nam pruža sezona mladog krompira, važno je biti svjestan mogućih zdravstvenih rizika koje mogu nositi sa sobom mrlje na mladom krompiru. Umjerenost i pažnja tokom konzumacije, uz praćenje simptoma i savjete stručnjaka, pomažu u osiguravanju da naša jela budu ukusna i sigurna za konzumaciju.

Mrlje na mladom krumpiru, koje se često pojavljuju tokom ove sezone, mogu biti indikatori prisutnosti solanina, koji se nalazi u biljkama porodice Solanaceae, kojoj pripada i krumpir. Za biljke, solanin predstavlja svojevrsnu odbranu od štetočina i bolesti. Međutim, za nas ljude, prekomjerna izloženost solaninu može imati negativne učinke na zdravlje.

Mladi krompir je najbolje jesti bez kore, a ako primijetite zelene mrlje na njemu, odmah ga bacite, kažu liječnici.

Konzumiranje velike količine solanina može izazvati niz gastrointestinalnih smetnji, uključujući mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i proljev. U težim slučajevima, mogu se javiti i neurološki simptomi poput glavobolje, vrtoglavice te čak i halucinacija.

Srećom, mrlje na krumpiru obično sadržavaju relativno male količine solanina koje su obično bezopasne kada se krompir konzumira u normalnim količinama. Preporučuje se uklanjanje dijelova krompira koji su zahvaćeni mrljama kako bi se smanjio rizik od izloženosti solaninu. Također, važno je pravilno skladištiti krompir na hladnom i tamnom mjestu kako bi se smanjila proizvodnja solanina.

(RTV GD/raport.ba)

Najnovije

spot_img