“Možemo bolje”: Politički diskurs koji stvara i potiče strah, nepovjerenje i mržnju mora prestati

Preporučujemo

Partnerske zajednice uključene u projekt “Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u BiH – Možemo bolje” danas su zajednički poručile da politički diskurs koji stvara i potiče strah, nepovjerenje i mržnju mora prestati i ne bi trebao imati prostor u javnom diskursu. 

Istaknuto je da je svakodnevnim interakcijama sa članovima zajednice postalo očigledno da su pojedinci svih nacionalnosti umorni od ove sveprisutne negativnosti, a kao posljedicu toga naša država gubi čitave porodice koje traže mirnije i sigurnije okruženje, koje im nudi bolje prilike.

“Zajedno radimo svaki dan kako bismo osigurali da ljudi u Bosni i Hercegovini – posebno naše mlađe generacije – odluče ostati, živjeti i podizati porodice u svojim gradovima i selima. Već sada stvaramo zajednice koje daju sve od sebe kako bi osigurale podršku svakom pojedincu. Pozivamo sve da nam se pridruže u izgradnji svjetlije sadašnjosti i pravednije, inkluzivnije budućnosti za nas i za generacije koje dolaze. Ništa manje ne očekuju od nas kao roditelja i kao lidera”, navedeno je u poruci.

Dodaju da vizija i želja za boljom današnjicom i prosperitetnom budućnosti postoji u svima nama, a zajednički put ka tome ne ogleda se samo u ekonomskom rastu i razvoju ili potragom za pravičnijim društvom, već i u jakim vezama koje stvaramo, unutar i između naših zajednica.

Međutim, smatraju da je u ovom trenutku svakodnevni život građanki i građana Bosne i Hercegovine sve više opterećen ekonomskim nestabilnostima, političkim nesuglasicama, historijskim naslijeđem i socijalnim nejednakostima.

“Vjerujemo da zajednice koje se fokusiraju na izgradnju jakih lokalnih partnerstva i podršku proaktivnim građanima mogu prevazići ove izazove. U središtu takvih zajednica nalazi se međusobno razumijevanje, poštovanje i visok stepen povjerenja. Kada smo suočeni s neprilikama, pružamo nesebičnu podršku jedni drugima, gdje god se nalazili. Čak i usred brojnih izazova, ovakvi primjeri solidarnosti i podrške su stalna praksa u mnogim lokalnim samoupravama i značajan dio načina života u našim zajednicama”, naglašeno je.

Potcrtana je potreba da djelujemo jednako snažno i posvećeno na izgradnji mira i kohezije jer nepokolebljiva predanost miru i koheziji nadilazi retoriku i proteže se na konkretne akcije i inicijative.

“Međutim, naši napori sami po sebi nisu dovoljni. Trebamo stvoriti osjećaj pripadnosti u lokalnim zajednicama i kontinuirano poticati kulturu konstruktivnog dijaloga, kako bismo u konačnici ostvarili našu zajedničku viziju stabilne i prosperitetne BiH. Važno je upamtiti da su održiva i proaktivna djelovanja za uključivanje društveno osjetljivih grupa, posebno nacionalnih manjina i povratnika, te uspostava strateških partnerstava, ključni koraci koje moramo poduzeti u tom procesu”, napominju.

Zaključeno je da istinski, dugotrajan i održiv mir i povjerenje zahtijevaju kolektivno zalaganje svih aktera, uključujući vladine institucije, organizacije civilnog društva, međunarodne partnere i građane. 

Tekst je zajednička poruka partnerskih zajednica: Općina Bosanski Petrovac, Općina Čelić, Grad Doboj, Općina Gornji Vakuf – Uskoplje, Grad Goražde, Općina Jablanica, Općina Jajce, Općina Kakanj, Općina Kalesija, Opština Lopare, Općina Maglaj, Općina Prozor-Rama, Općina Sapna, Općina Teočak, Opština Teslić, Općina Tešanj, Opština Ugljevik, Općina Vareš, Općina Žepče, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Najnovije

spot_img