Na Vlašiću se zavijorila najveća zastava s ljiljanima

Preporučujemo

Na Vlašiću je danas održana manifestacija ‘Dani pobjede, dani ponosa’.

Podignuta i najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine, dimenzija 5×10 metara na jarbolu koji je visine 17.5 metara.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić je u svom obraćanju je rekao da bi mu lakše bilo pričati o vojsci i onome što se dešavalo od 1992. do 1995., nego s pozicije politike.

– Linije su bile jasne. Znalo se ko je ispred – neprijatelj. Iza su drugovi, porodica. Danas linije nisu jasne. Gdje smo danas, rekao je Komšić.

Potom se referisao na riječi Denisa Bećirović koji je rekao da nikad nismo bili više razjedinjeni i podijeljeni.

– Ja nisam ni razjedinjen ni podijeljen, ja sam tamo gdje sam bi od 1992. do 1995. Ako se traži od mene da razgovaram sa onima koji su prešli linije i traže od mene da se pomjerim, ja ne mogu. Sjetimo se poslijeratnog perioda, koliko smo puta prešli preko svog ponosa i dostojanstva vjerujući da su nam prijatelji oni za koje smo vjerovali da su nam prijatelji, mada su nas ostavili ne cjedilu 1992. Koliko puta smo ostavili ponos i dostojanstvo vjerujući u političku korektnost. Nikog ne mrzim, nikog ne doživljavam kao neprijatelja, ali šta tražite od nas, dokle da savijamo leđa. Zašto ne smijemo da kažemo da smo spremni ponovo učiniti isto. Neću da razgovaram ni sa kim ko je prešao crvenu linuju. Poštujem silu koja je na njihovoj strani, ali ne dozvoljaam da misle da sam glupi Bosanac, pa šta košta da košta, rekao je Komšić.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović je u svom obraćanju prisutnima poručio da “narod koji se odrekne svojih heroja i komandanata, nema svoju budućnost”.

– Mi se nećemo odreći svojih heroja i komandanata. Kada je general Alagić odlučio da krene u oslobođenje Vlašića znao je da će ta pobjeda odlučiti kraj rata, bio je svjestan da će pobjedom na Vlašiću pobjediti Bosna I Hercegovina, rekao je Bećirović.

Dodao je da nisu isti oni koju su branili domovinu i oni koji su počinili UZP, genocide i druge zločine.

– Nismo bili isti 90-tih, nismo ni danas. Aveti prošlosti ponovo su probuđeni, svjedočimo napadu na ustavni poredak države BIH koji još nisu zaustavljeni. Stranački prvaci više napadaju jedni druge nego što se bore protiv neprijatelja, rekao je Bećirović i rekao da je to žalosno, te da stranačke bike ne smiju biti preče od zaštite države i ljudi.

(RTV GD/vijesti.ba)

Najnovije