Mladi Majevice zajedno za bolje društvo

Preporučujemo

Udruženje “Kolona BB” iz Ugljevika, u okviru projekta “Mladi mogu bolje”, umrežava omladinske organizacije iz Lopara, Teočaka, Čelića i Sapne kroz obuku mladih aktivista i aktivistkinja iz ovih opština i organizaciju omladinskog festivala na Majevici, kao i implementaciju više individualnih i zajedničkih akcija u zajednicama.

Ovaj projekat okuplja omladinska udruženja „Kolona BB“ iz Ugljevika, „Korak“ iz Sapne, Vijeće mladih Općine Teočak, Udruženje mladih “Rebuff” Čelić, “Majevički akcijaši” i neformalnu grupu “Školski novinari” iz Lopara.

Cilj projekta “Mladi mogu bolje” je osnaživanje mladih lidera iz Ugljevika, Lopara, Teočaka, Čelića i Sapne, kako bi postali aktivni i odgovorni članovi svojih zajednica. Obuka koju će mladi lideri proći pružit će im alate i vještine potrebne za vođenje pozitivnih promjena u svojim lokalnim zajednicama.

Kroz seriju radionica, treninga i mentorstva, mladi će naučiti kako planirati,organizirati i implementirati projekte, kako komunicirati sa širom javnošću i kako mobilizirati druge mlade ljude da se uključe u aktivnosti koje doprinose napretku zajednice.

Pored obuke mladih lidera, projekat “Mladi mogu bolje” uključuje i implementaciju individualnih i zajedničkih akcija u svakoj od zajednica, kao što su organizacija ekoloških akcija, podrška marginaliziranim grupama, promocija kulture i tradicije, kao i druge aktivnosti koje doprinose poboljšanju kvaliteta života građana.

U okviru projekta bit će organiziran i Omladinski festival na Majevici koji će okupiti mlade iz svih pet zajednica, pružajući im priliku da se povežu, dijele ideje i iskustva te izraze svoju kreativnost kroz umjetnost, muziku, sport i druge aktivnosti. Ovaj festival će dodatno ojačati veze između mladih i promovisati međusobno povjerenje i razumijevanje.

Na ovaj način želimo pružiti priliku mladim liderima da se angažuju u pozitivnim promjenama u svojim lokalnim zajednicama i stvore bolju budućnost za sve građane.

Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini“ koji finansira Služba za instrumente vanjske politike (#FPI) Evropske unije u okviru Instrumenta za susjedstvo, razvoj i međunarodnu saradnju (#NDICI), a zajedno provode EU BiH, UN BiH, OSCE i Vijeće Evrope.

Najnovije