Klanjana kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka dvije žrtve u Kamičanima

Preporučujemo

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora klanjana je kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka dvije žrtve Prijedora i doline Sane.

Dženazu-namaz je predvodio reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

Mnogobrojni građani okupili su se u Kamičanima kako bi ispratili posmrtne ostatke žrtava koji su ekshumirani u masovnim grobnicama Hrastova Glavica i Jakarina Kosa.

Nakon kolektivne dženaze ukopani su posmrtni ostaci Ferida (Hamdija) Sikirića, rođenog 1960. godine u Hambarinama u Prijedoru. Ubijen je 1992. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1998. godine iz masovne grobnice Hrastova Glavica. Ukopan je na Šehidskom mezarju Hambarine.

Ukopani su posmrtni ostaci i Izeta (Adem) Mešića, rođenog 1960. godine u Prijedoru, koji je nestao u maju 1992. godine. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 2001. godine na lokalitetu Jakarina Kosa. Njegovi posmrtni ostaci ukopani su na Šehidskom mezarju Skela.

“Kada je u pitanju Mešić, čitava jedna porodica je ubijena u ovom slučaju. Četvorica braće i otac ubijeni su u zločinima koji su počinjeni 1992. godine i danas jedini brat koji je preživio oprašta se od posmrtnih ostataka Izeta Mešića”, izjavila je Emza Fazlić, portparol Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Dodala je da je on danas ukopao svega nekoliko bratovih kostiju koje su pronađene do sada.

Ekshumirani posmrtni ostaci oko 80 odsto žrtava koje su ubijene na tom području, a još uvijek se traga za posmrtnim ostacima oko 500 žrtava, odnosno ubijenih Bošnjaka i Hrvata s područja Prijedora.

Na području Prijedora ubijeno oko 3.175 Bošnjaka i Hrvata, među kojima su i 102 djece i 263 žene.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Posmrtni ostaci ubijenih Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora pronađeni su na 501 lokaciji i u 73 masovne grobnice, na području 10 opština i u tri države odnosno u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img