Blagodeti maslinovog ulja za zdravlje i ljepotu kose i kože

Preporučujemo

Čime održava mladoliki izgled, botoksom ili nekom drugom estetskom korekcijom, već godinama se pitaju svi, a Dženifer Lopez kaže da je za njen mladoliki izgled zaslužno maslinovo ulje.

Kako tvrdi za moć maslinovog ulja je čula od majke i bake koje su se njegovale upravo ovim sastojkom. Poznato je da je čak i Kleopatra koristila ovo ulje za njegu kože i kose. Mladolikost i uvijek savršen ten je i Sofija Loren pripisivala ovom moćnom ulju.

Da li je zaista toliko djelotvorno i moćno raspitali smo se kod stručnjaka. Evo šta dermatolozi kažu o ovom ulju:

Maslinovo ulje, kako su pokazala brojna istraživanja, može da spriječi preranu pojavu znakova starenja, ali i da sanira oštećenja na koži izazvana Sunčevim zracima. Ono sadrži antioksidanse koji se bore protiv oštećenja koja nastaju kao posljedica djelovanja slobodnih radikala, ali i sastojak koji se naziva skvalen koji ima visoko hidratantno djelovanje.

Onemogućava gubitak vode

Maslinovo ulje održava kožu hidriranom, pa zato ona izgleda svježije i zdravije.

Čini kožu otpornijom

Ukoliko nanosite maslinovo ulje, štetne materije iz okruženja joj neće moći ništa. Ovo ulje jača zaštinu barijeru kože i smanjuje iritacije.

Sprječava prijevremeno starenje

Maslinovo ulje obiluje vitaminima A, D, K i E, jednako kao i skvalenom, snažnim antioksidansom koji nas štiti od oksidacije osjetljivih masnih kiselina i isušivanja, a važan je sastojak hidro-lipidnog sloja kože. Svi ti sastojci zajedno smanjuju oksidativni stres na koži, a on je glavni krivac za prijevremeno starenje.

Ima antibakterijsko djelovanje

Istraživanja su pokazala da maslinovo ulje ima antibakterijsko djelovanje, pa se ponekad može koristiti za liječenje bakterijskih infekcija kože.

Kako je najbolje koristiti ovo ulje?

Kako biste spriječili nastanak bora, prije spavanja nanesite na područje oko očiju ili usana nekoliko kapi maslinovog ulja.

Osobe sa suvom (ali ne osetljivom) kožom mogu koristiti maslinovo ulje kao bazu za hidratantnu masku. Pomiješajte ga sa sastojcima kao što su bjelance, med ili ovsena kaša i ostavite dvadeset minuta na koži, zatim isperite. Takva maska kožu smiruje, čini mekšom i hidrira.

Maslinovo ulje se može koristiti i za dubinsku njegu kose. Sve što je potrebno je da na krajeve stavite veću količinu ulja i tako prespavate. Ujutru kosu operite na uobičajen način.

Ko ne smije da koristi ovo ulje?

Stručnjaci se slažu da maslinovo ulje nije dobar izbor za osobe sklone aknama ili za one sa začepljenim porama. Naime, masne kiseline kojima maslinovo ulje obiluje su upravo hrana za bakterije koje uzrokuju akne i gljivice.

Najnovije

spot_img