Superliga zvanično otkazana, ali plan kreatora ostaje da živi

Preporučujemo

Manchester City, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Tottenham i Arsenal su zvanično objavili da se povlače iz Superlige, a zatim su ideji kreatori ovog takmičenja objavili da se za sada projekt zaustavlja.

Objavljeno je saopštenje u kojem su tvrde da se treutni model evropskog fudbala mora promijeniti i da će razmotriti dalje korake za preoblikovanje projekta.

“Evropska Superliga uvjerena je da se trenutni status quo evropskog fudbala mora promijeniti”, započeli su saopštenje čelnici Superlige i nastavili su:

“Predložili smo novo evropsko takmičenje jer postojeći sistem ne funkcioniše. Cilj našeg prijedloga je stvaranje resursa i stabilnosti za kompletnu fudbalsku piramidu, uključujući pomoć u preovladavanju finansijskih poteškoća koje je doživjela cijela fudbalska zajednica kao rezultat pandemije”.

“Unatoč istupanju engleskih klubova, koji su prisiljeni da donesu takve odluke zbog pritisaka na njih, uvjereni smo da je naš prijedlog u potpunosti usklađen sa evropskim propisima i zakonima, što je danas pokazala sudska presuda da se zaštiti Superliga od treće strane”.

“S obzirom na trenutne okolnosti, razmotrit ćemo najprikladnije korake za preoblikovanje projekta, imajući na umu naše ciljeve da navijačima ponudimo najbolje moguće iskustvo, istovremeno povećavajući isplate za cijelu fudbalsku zajednicu”.

Pored šest engleskih klubova navodno su se još sinoć iz projekta odlučili povući Inter i Milan, spominje se i da je Atletico razmatrao isto, dok su Real Madrid, Juventus i Barcelona ostali pri odluci o kreiranju Superlige.

Predsjednik Real Madrida i kreator ideje o stvaranju lige bogatih Florentino Perez po svemu sudeći nema namjeru tako lako odustati od svog cilja. Želi da liga zaživi što prije, a ima veliku podršku Andree Agnellija, čija izjava dovoljno govori koliko silno želi da njegov Juventus igra Superligu.

“Postoji krvavi pakt između naših klubova. Nastavljamo. Može li projekat uspjeti? Da, ima stopostotne šanse da uspije”, poručio je Agnelli pred sinoćnji kolaps Superlige.

Za sada Superlige neće biti i evropski fudbal ostaje kakav je bio do danas.

Najnovije

spot_img