Međunarodni dan planete Zemlje

Preporučujemo

Međunarodni dan planete Zemlje obilježava se u više od 150 zemalja s ciljem da svjetska populacija postane svjesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine, Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) je 22. april proglasila “Međunarodnim danom majke Zemlje”. Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD-u, a širom svijeta se obilježava od 1992. godine.

Ovim danom se želi pomoći čovjeku da ponovo uspostavi kontakt sa prirodom, da se probudi svijest, odgovornost, osjećaj prema svim bićima.

Ukoliko ljudi ne budu obraćali više pažnje na očuvanje okoline, po tvrdnji naučnika, planeta Zemlja će ubrzo postati nepristupačna za život. Najveći ekološki problemi kao što su globalno zagrijavanje, otvaranje ozonskih omotača i sve veće zagađenje atmosfere, te efekat staklenika, upozorava na povećanje globalne prosječne temperature planete Zemlje, što utječe na podizanje nivoa mora, topljenje ledenjaka i potapanje dijela kopna.

Otpad i postupanje s otpadom prepoznati su kao jedan od ključnih problema današnjeg društva. Na razne načine se može pridonijeti rješavanju problema otpada i očuvanju prirodnih resursa. Odgovornim postupanjem s otpadom po principima “smanji, ponovo koristi i recikliraj”, značajno se može smanjiti količina otpada za odlaganje, čuvajući na taj način okoliš.

Smanjenjem potrošnje energije i korištenjem obnovljivih izvora energije uticalo bi se na smanjenje ispuštanja štetnih gasova u vazduh, te smanjenje potrošnje fosilnih goriva.

Ukoliko zaista želimo očuvati planetu Zemlju, znanje samo po sebi nije dovoljno, već je neophodna njegova primjena.

Najnovije

spot_img