Preminuo prvi čovjek kojem je transplantirano genetski modificirano srce svinje

Preporučujemo

Amerikanac David Bennett koji je u januaru postao prvi čovjek na svijetu kojem je transplantirano genetski modificirano srce svinje, preminuo je u utorak.

Još nije jasno šta je tačno uzrokovalo Bennettovu smrt, prema medicinskom centru Univerziteta Maryland, gdje je izvršena transplantacija 7. januara i od tada se oporavljao. Posljednjih dana mu se stanje pogoršalo, a bolnica je objavila njegovu smrt u srijedu.

Bennett je bio prvi pacijent koji je primio životinjski organ genetski modificiran da spriječi odbacivanje u ljudskom organizmu.

U trenutku njegove smrti nije utvrđen očigledan uzrok, rekla je glasnogovornica bolnice Deborah Kotz, a istraživači planiraju provesti detaljnu recenziju njegove smrti i objaviti rezultate.

“Uništeni smo gubitkom gospodina Bennetta. Pokazao se kao hrabar i plemenit pacijent koji se borio do kraja. Izražavamo naše najiskrenije saučešće njegovoj porodici”, rekao je dr. Bartley Griffith, hirurg koji je vodio Bennettovu transplantaciju.

“Bennett je postao poznat milionima ljudi širom svijeta po svojoj hrabrosti i postojanoj volji za životom”, dodao je.

Istraživačka operacija, iako je dodala samo dva mjeseca Bennettovom životu, unaprijedila je polje ksenotransplantacije, koje ima za cilj rješavanje nedostatka ljudskih organa.

“Stekli smo neprocjenjive uvide saznajući da genetski modificirano srce svinje može dobro funkcionirati u ljudskom tijelu dok je imunološki sistem adekvatno potisnut”, kazao je dr. Muhammad Mohiuddin, stručnjak za transplantacije koji je bio uključen u Bennettovu njegu.

Historija medicine puna je primjera eksperimentalnih postupaka koji nisu napravili bitnu razliku u prvih nekoliko pacijenata, ali su na kraju transformisali medicinu.

Transplantacija je izazvala etičku zabrinutost među aktivistima za prava životinja, koji vjeruju da životinje ne treba žrtvovati za ljudsku dobrobit.

(RTV GA/klix.ba)

Najnovije

spot_img