U prošloj godini u UKC-u Tuzla rođeno 2.820 beba, manje za 191 u odnosu na 2020.godinu

Preporučujemo

U 2021. godini na Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetsko – kliničkog centra Tuzla (UKC Tuzla) rođeno je 2.820 beba ili 191 beba manje u odnosu na 2020. godinu ili čak 587 beba manje u poređenju sa 2019. godinom. 

Načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla doc.dr. Igor Hudić upozorava na trend pada nataliteta koji se može dovesti, između ostalog, u vezu sa sveprisutnom migracijom stanovništva. Inače, u Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla porađaju se majke iz čitavog Tuzlanskog kantona, ali ima pacijentica iz cijelog regiona sjeveroistočne Bosne. 

– U 2021. godini imali smo 2.884 porođaja, a rođeno je 2.820 beba. U 2021. godini smrtnost je iznosila sedam promila, odnosno imali smo devetero mrtvorođenčadi i u svim slučajevima je riječ o prijevremenim porodima – kaže doc.dr Igor Hudić, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla. 

Najmlađa porodilja imala je svega 14 godina, a najstarija 48. U rađaonama Klinike za ginekologiju i akušerstvo ukupno je porođena 51 maloljetnica. 

 – Od ukupnog broja porodilja oko dva posto su bile maloljetnice. Zasigurno je trudnoća kod maloljetnica rizična i moramo raditi na mjerama prevencije – navodi Hudić. 

Za razliku od ranijih godina u 2021. godini ni jedna porodilja nije svoju bebu ostavila u UKC-u Tuzla nakon poroda. Kada je riječ o cijenama za normalni ili tzv. vaginalni porod neosigurane porodilje trebaju izdvojiti oko 800 KM, a za porod carskim rezom oko 2.000 KM. 

U Tuzlanskom kantonu odavno traju polemike o tome da li se u osnovnim i srednjim školama treba uvesti predmet seksualnog odgoja i vaspitanja. Takvi prijedlozi su u prošlosti nailazili na osudu roditelja, ali i sredine koja nije spremna prihvatiti uvođenje takvog predmeta u obrazovni sistem. 

Statistički parametri govore kako se tokom godine samo u UKC-u Tuzla porodi oko 50-ak maloljetnica, a da je ukupan broj poroda maloljetnica u cijeloj Bosni i Hercegovini zabrinjavajući. 

(RTV GD/FENA)

Najnovije

spot_img