U Sapni se danas održava Prvi memorijalni šahovski turnir “Nijaz Hasanović”

Preporučujemo

U Sapni je danas otvoren Prvi memorijalni šahovski turnir „Nijaz Hasanović“ u znak sjećanja na rahmetli Nijaza, dugogodišnjeg nastavnika u JU OŠ „Sapna“, posvećenog sportskog radnika i velikog šahovskog zaljubljenika.

Želeći očuvati sjećanje na nemjerljiv doprinos rahmetli Nijaza kulturnom i sportskom životu Sapne, na njegov predan i posvećen rad u prosvjeti koji je trajao punih 40 godina i za vrijeme kojeg je izveo generacije i generacije naše djece, pod generalnim pokroviteljstvom i sponzorstvom općine Sapna i općinskog načelnika Zudina Mahmutovića,  uz svesrdnu pomoć u organizaciji od strane JU OŠ „Sapna“ koja je za ovu priliku ustupila na korištenje fiskulturnu salu i potreban inventar, te uz posebno sponzorstvo kalesijske firme NEON Solucije d.o.o., porodica rahmetli Nijaza Hasanovića je organizovala ovaj prestižni šahovski turnir uz tehničku pomoć Šahovskog kluba „Inzio Tušanj“.

“Učešće na turniru je uzelo 36 šahista iz Sapne, Kalesije, Tuzle, Gornje Tuzle, Živinica, Srebrenika i Doboj Istoka. Za suđenje na turniru zadužen je renomirani međunarodni FIDE sudija, profesor Boris Budimir, a učešće na turniru su potvrdili nekadašnji predsjednik Šahovskog saveza FBiH Šemsudin Čengić kao i aktualni predsjednik Šahovskog saveza TK Alija Nurkić. Za sve takmičare je obezbijeđen ručak i osvježenje, igraće se 9 kola po švicarskom sistemu uz tempo od 7 minuta plus 3 dodatne sekunde po potezu, a obezbijeđene su i prigodne nagrade za najuspješnije takmičare sa ukupnim nagradnim fondom od 875,00 KM. Najuspješniji takmičar će dobiti i pehar u trajno vlasništvo, a turnir će se rejtingovati za svjetsku FIDE listu” kažu organizatori.

Najnovije

spot_img