Tradicionalni džuma-namaz na Kušlatu 25. augusta

Preporučujemo

Tradicionalni džuma-namaz na Kušlatu kod Zvornika bit će održan  25. augusta, a hatib će biti glavni tuzlanski imam hafiz Ahmed-ef. Huskanović.

Džamija Kušlat, izgrađena sredinom 15. stoljeća, nalazi se na stijeni visokoj 500 metara. Izgradili su je osmanlijski vojnici odmah po dolasku u Bosnu, i iz tog razloga se smatra prvom vojnom džamijom u našoj domovini.

Nakon što su je srpske snage zapalile u agresiji na Bosnu i Hercegovinu 1993. godine, džamija je obnovljena u izvornom obliku i na istom mjestu.

Od njene obnove 2013. godine, nastavljena je tradicija iz ranijih vremena da se posljednji petak u mjesecu augustu u ovoj džamiji obavlja džuma-namaz, a posljednjih nekoliko godina praksa je i da se jedan džuma-namaz u ramazanu obavi u ovoj džamiji.

U džamiji na Kušlatu program počinje prije džuma-namaza u 12.20 sati tevhidom šehidima i učenjem sure Feth, a nakon džuma-namaza bit će proučena i Dova za domovinu.

U nedjelju, 27. augusta, u džamiji na Kušlatu bit će održan i program “Pohod u gnijezdo duhovnosti – Zikr”, s početkom u 15.00 sati.

Najnovije

spot_img