Na području Tuzlanskog kantona izvršena 44 inspekcijska nadzora, izdata 23 prekršajna naloga

Preporučujemo

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Tuzla izvršio je 30. marta 44 inspekcijske kontrole tzv. akcije, kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, mesnice, pekare i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području Tuzle, Kalesije, Srebrenika i Banovića s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika ‘nacrno’.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 4 neprijavljena radnika, 13 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja i jedan objekat koji je obavljao djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa. Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćena su tri objekta, izdata su 23 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 49.400 KM.

Porezna uprava će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Najnovije