Njemačka planira ukinuti obavezni karantin za većinu zaraženih od Covida

Preporučujemo

Njemačka planira da ukine obavezni karantin za većinu ljudi zaraženih s COVID-19, predložilo je ministarstvo zdravstva u četvrtak, dok je brojka izoliranih zbog zaraze nadmašila četiri miliona.

Na osnovu postojećih pravila, osobe s COVID-19 moraju boraviti u karantinu najmanje sedam dana.

Ministar zdravstva Karl Lauterbach želi, mređutim, da to promjeni na dobrovoljnih pet dana samoizolacije uz preporučeno testiranje na COVID krajem tog perioda, pokazuju prijedlozi u čiji je uvid došao Reuters.

U okviru planova, koje su sačinili njegovo ministarstvo i Robert Koch institut za zarazne bolesti (RKI), zdravstveni radnici još će se morati izolirati na pet dana i morat će imati negativan PCR test po okončanju karantina.

Prijedlozi, o kojima tek trebaju raspravljati vlasti njemačkih 16 saveznih država, pojavili su se nakon što su cifre zaraženih buknule u posljednjim sedmicama, pogađajući osoblje u bolnicama i na brojnim drugim radnim mjestima.

Dnevne cifre zaraženih ponovo su opale u posljednjim danima kada je RKI javio o 274.901 novozaraženih u četvrtak, čime je ukupan broj zaraženih od početka pandemije nadmašio 21,1 miliona, uz skoro 130.000 preminulih.

(RTV GD/Fena)

Najnovije

spot_img