Jerko Ivanković Lijanović osuđen na devet godina zatvora

Preporučujemo

Bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović osuđen je pred Kantonalnim sudom u Tuzli na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Lijanovića je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Vildanom Helić osudilo za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U optužnici je uz nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kao saučesnik naveden i njegov savjetnik Stipe Šakić kojeg je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od jednu godini uz novčanu kaznu od 18.000 KM.

Optužnicom se Lijanović tereti da je organizirao udruženje u kojem je bilo još nekoliko članova, uključujući i Stipu Šakića, te da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

(RTV Glas Drine/FAKTOR)

Najnovije

spot_img