Mektić o “Srbskoj časti”: Ne hodaju humanitarci u uniformama i sa oružjem

Preporučujemo

Sve što se u posljednje vrijeme manifestovalo u vezi sa organizacijom “Srbska čast” je opasno, kazao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

– Ona je za mene paravojna formacija. Za mene je vrlo opasno što se oni pojavljuju, a to što tvrde da su humanitarna organizacija za mene je smiješno. Nikada nismo vidjeli da se neka humanitarna organizacija pojavljuje u najelitnijim uniformama, sa oružjem za likvidaciju – istakao je Metić, dodajući kako se radi o kriminalnoj organizaciji, čiji su članovi optuživani za teška krivična djela, kao što je dilanje droge, nasilništvo, silovanje i slično.

Za predsjednika udruženja “Veterani RS-a” Duška Vukotića je kazao kako se radi o marginalnoj ličnosti, koji je svojim poltronstvom uspio osigurati posao za sebe i svoju rodbinu, piše Faktor.

Kada smo raskrinkali cijelu ovu organizaciju, SNSD je kazao kako zna ko stoji iza toga, dodao je Mektić.

– A ja mogu reći da mi znamo kome su oni namijenjeni. Oni su namijenjeni srpskom narodu. Pojavili su se u izbornoj godini, kako bi utjerivali strah u kosti svima koji ne razmišljaju kao vlast – istakao je Mektić.

Prema Mektićevim riječima, postoje dva moguća rješenja za ovu situaciju. Jedna je borba putem institucija, a drugi je formiranje novih paravojnih formacija za borbu protiv ovakvih grupa.

– Ovo me podsjeća na devedesete godine, kada su se formirale ovakve grupe, na čijem čelu su bili kriminalci – napomenuo je Mektić.

Međutim, kada je počeo rat, napomenuo je ministar sigurnosti, takvi ljudi nisu ratovalo, nego oni siromašni, a kriminalci su se sklonili.

– Podržavam defile, ali sa ovakvim ljudima ne želim da gradim RS, nego sa nim siromasima, kojima ćemo pomoći i “dati im kruha” – -kazao je Mektić za Faktor.

Do sada prikupljeni podaci o organizaciji “Srbska čast” bit će dostavljeni Tužilaštvu BiH, najavio je Mektić, dodavši kako je jedini ispravan put borba putem institucija, kako se ne bi ponovila 1992. godina.

– Ne želim da, ne samo meni, nego i bilo kome grugome, nad glavom stoji neko sa kamom u ruci. A ako pustimo da rade šta hoće, doći će prvo na moja vrata, ali zakucat će i na vrata svima ostalima – dodao je Mektić.

Najnovije

spot_img