Salkić: Zašto se po Ustavu RS-a ne piše i “jezik srpskog naroda”?

Preporučujemo

Ako Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) tvrdi da se učenicima bošnjačke nacionalnosti u tom bh. entitetu treba da u đačke knjižice upisuje naziv “jezik bošnjačkog naroda“, pozivam ih da i učenicima srpske nacionalnosti upišu “jezik srpskog naroda“, a ne srpski jezik, pa će onda svi biti podjednako diskriminisani – rekao je danas potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić.

-Ukoliko idemo na potpuno, doslovno i dosljedno provođenje onoga što piše u Ustavu RS-a, onda bi bilo logično da, ako se piše ‘jezik bošnjačkog naroda’, navodi i ‘jezik srpskog naroda’ ili ‘jezik hrvatskog naroda’. Ovako se diskiminacija vrši samo nad Bošnjacima s jasnim ciljem – rekao je Salkić Feni.

Smatra da je osporavanje prava bošnjačkim đacima u RS na bosanski jezik nastavak kontinuirane diskriminacaije koja se provodi godinama na prostoru ovog entiteta s ciljem da se izvrši pritisak na ove roditelje i djecu da napuste RS.

-U ovom trenutku imamo aparthejd u obrazovnom procesu. Roditelji Bošnjaci i njihova djeca na osnovu Ustava imaju pravo da se izjasne kako se zove njihov jezik i oni ne traže ništa više od onoga što piše u tom dokumentu – naveo je entitetski potpredsjednik i podržao primjedbe predstavnika roditelja bošnjačke nacionalnosti u područnim školama u Zvorniku, koji navode da ne prihvataju da se njihovoj djeci, umjesto “bosanskog jezika“ u đačke knjižice upisuje naziv ”jezik bošnjačkog naroda“.

Najavio je i da će ponovo razgovarati s Ombudsmenima za ljudska prava BiH te predstavnicima organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava, ali i naglasio da država u ovom slučaju mora pokazati svoju snagu, a OHR i OSCE treba da reaguju i zaštite one koji su obeshrabreni od sistema.

Salkić je istakao da nije problem Bošnjaka samo u obrazovnom procesu, već i u zapošljavanju u RS.

-Nažalost, ovih dana vidimo i treći segment, organizaciju paravojnih formacija. Kada sistem u startu ne riješi problem i ne kazni one koji su izvor problema, on svakim danom bude sve veći. Nadam se da to uviđaju oni koji su propustili priliku da na vrijeme reaguju i sankcionišu one koji proizvode ovakve probleme u BiH i da će početi da rade svoj posao – rekao je Ramiz Salkić.

Najnovije

spot_img