Inovacija teočanskog srednjoškolca Hasana Hodžića među najboljima u BiH

Preporučujemo

Projekat “Solarna sušara”, koju su kreirali učenici MSŠ Teočak Hasan Hodžić i Elvedin Durmić, osvojila je drugo mjesto na državnom školskom takmičenju “Lajk za naučnu ekipu”, koje je održano u ponedjeljak u Sarajevu.

Solarna sušara je uređaj koji služi za sušenja voća, povrća i ljekovitog bilja na sasvim čist ekološki način. Sušara je optimalnog izgleda dizajna i kapaciteta. Sastoji se od solarnog kolektora i komore za sušenje. Regulaciju temperature vrši ventilator koji je preko arduina programiran tako da se pri povećanju temperature poveća brzina ventilatora i na taj način se reguliše temperatura unutar komore za sušenje. Svu elektroniku napaja akulumator koji se puni preko solarnog panela.

Također ima autoutičnica 12V DC za punjenje mobitela.

Prednosti ove sušare u odnosu na klasičnu sušaru je u tome da se proces sušenja obavlja prirodnim putem, pomoću sunčeve energije pa voće i povrće zadržavaju određenu aromu i okus.

Pošto se proces sušenja obavlja na prirodan način, nisu potrebna nikakva ulaganja u sirovine (drva,ugalj) pa je isplativa i sa finansijske strane. Uz to smanjuje se emisija staklenački plinova koji su uzrok globalnog zagrijavnja.

Ovaj projekat je početkom 2018. godine proglašen jednim od pobjednika na regionalnom takmičenju u okviru projekta “Pametne škole”, gdje su Hodžić i Durmić izabrani među 10 najuspješnijih mladi inovatora TK.

Na takmičenju u Sarajevu, 26 školskih ekipa iz cijele BiH prijavilo je svoje naučne radove iz energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a stručni žiri je odabrao 7 finalista.

Osim Teočaka superfinalisti su stigli iz Banja Luke, Bihaća, Ključa, Mostara i Sarajeva.

Na ovom takmičenju “Solarna sušara” je osvojila drugo mjesto, a mladi teočanski inovatori su nagrađeni bluetooth zvučnikom i pametnim satovima.

“Vrlo smo zadovoljni sa projektom i dosadašnjim rezultatima, jer smo dokazali da jedna mala opština, kakav je Teočak, može da se poredi i takmiči s većim gradovima”, kazao je Hodžić.

Kako su nam kazali mladi teočanski inovatori, uspjeh ne bi bio moguć bez pomoći i podrške profesora i mentora Envera Kurtića i Nasira Ramića.

Najnovije

spot_img