Ilija Jurišić vodi najtežu životnu bitku u bolnici u Tuzli

Preporučujemo

Ilija Jurišić doživio je izuzetno težak moždani udar prije dva mjeseca i od tada se nalazi u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli gdje vodi najtežu životnu bitku.

Ovi dani izuzetno su teški za njegovu porodicu i prijatelje, a svi žive u nadi da će hrabri Tuzlak i ovaj put izaći kao pobjednik.

Jurišića je nakon višegodišnje pravne bitke u martu 2016. godine Apelacijski sud u Beogradu pravosnažno oslobodio optužbe za ratni zločin, jer nije bilo dokaza da je naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine.

“Na sugestiju Jurišićeve supruge u javnosti se ranije o ovome nije govorilo kako se porodica ne bi uznemiravala u teškim trenucima. Ilija već skoro dva mjeseca boravi na Klinici za neurologiju u Tuzli i sada je u procesu rehabilitacije. S obzirom na to da je moždani udar bio izuzetno jak, bit će dobro ako ostane živ i s nekim posljedicama. Teško komunicira i teško prepoznaje osobe”, rekao je za Klix.ba Sinan Alić, dugogodišnji Jurišićev prijatelj i predsjednik tuzlanske Fondacije Istina, pravda, pomirenje.

Jurišićevo zdravstveno stanje narušeno je već nekoliko godina, a više puta je bio podvrgavan bolničkim tretmanima. Nakon moždanog udara najveću podršku mu pruža supruga Stoja koja bdije nad njim u tuzlanskoj bolnici.

“Između ostalog, ovaj moždani udar posljedica je tortura koje je tamo (u beogradskom pritvoru, op.a.) Jurišić proživljavao. Ako se dogodi najcrnji scenarij, odnosno da Ilija izgubi ovu životnu bitku, tužba protiv Srbije će pasti u vodu i ona će ostati nekažnjena”, rekao nam je Alić.

Podsjetimo, Jurišić je 2016. godine tužio Republiku Srbiju, jer je u pritvoru neosnovano proveo tri i po godine.

On je uhapšen u Beogradu 2007. godine pod optužbom da je počinio ratni zločin prilikom sukoba pripadnika odbrane grada i vojske koja ga je napuštala, a sve se dogodilo 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti u Tuzli.

Do konačne oslobađajuće presude sudski proces je trajao deset godina, od čega je Jurišić tri i po neosnovano proveo u pritvoru.

Ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić svom velikom prijatelju Iliji još uvijek nije otišao u bolnicu jer mu je sada najviše potreban mir.

“Izuzetno teško mi je da mu odem, jer ne znam šta bih rekao. U ovom trenutku njemu je najpotrebniji mir, jer je sve ovo posljedica onoga što je proživio u skoro četiri godine. U zatvoru je doživio veliku ljudsku tragediju, od koje mu je zdravlje ozbiljno narušeno. Iz prošle bitke je izašao kao pobjednik, a sada se nadamo da će se oporaviti. Za sve što treba ja stojim na raspolaganju”, rekao je Bešlagić za Klix.ba.

Svoju životnu golgotu Jurišić je objedinio u knjigu u kojoj je detaljno opisao godine mračnog života u beogradskom pritvoru.

“Istina je da nisam obolio od virusa mržnje i osvete, jer u suprotnom bih sigurno bio trajna žrtva i pružio bih šansu progoniteljima da i dalje čereče moju dušu i tijelo. Na ovakav način napuštam sve ružne uspomene kako me više ne bi ranjavale”, rekao je Jurišić prilikom promocije knjige u Tuzli 24. novembra prošle godine.

(RTV GD/klix)

Najnovije

spot_img