Inicijativa za rekonstrukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Tuzla

Preporučujemo

Poboljšanja uslova rada i pružanja što kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima, u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli s fokusom na rekonstrukciju Klinike za ginekologiju i akušerstvo i stvaranje boljih uslova za porodilje inicijativa je i jedna od mjera Skupštine i Vlade Tuzlanskog kantona. Na inicijativu doktora i zastupnika u Skupšitni TK Zumre Avdibegović – Begić i Šekiba Umihanića, pokrenute su aktivnosti za rekonstrukciju odjeljenja.

Tim povodom UKC Tuzla i Kliniku za ginekologiju i akušerstvo posjetila je I delegacija Vlade TK predvođena premijerom Irfanom Halilagićem. Ovom prilikom Halilagić je istaknuo potrebu ulaganja kao i odlučnost Vlade TK da obezbijedi  dio finansijskih sredstava.

„Zbog određenih glasina i navoda koje smo dobijali od porodilja, odlučili smo se na realizaciju ove inicijative doktora i poslanika u Skupštini TK. Imamo dobru sinergiju, važno je da danas vidimo šta su potrebe i na koji način da se upustimo u sve to i koliko je potrebno da u budžetu planiramo sredstava. Podrška Vlade TK je neupitna, ovo je jedan u nizu projekata koje Vlada TK planira za UKC Tuzla, a zauzvrat očekujemo rezultate i veće zadovoljstvo pacijenata”, navodi Halilagić.

Zadnja rekonstrukcija Klinike za ginekologiju i akušerstvo bila je prije 20-tak godina, objekat je starije gradnje i vrijeme za nova ulaganja već dugo se nameće kao glavni prioritet.Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Denijal Tulumović nije krio zadovoljstvo zbog inicijative i navodi da je u planu veći broj projekata kako bi pacijenti imali bolju uslugu liječenja.

„Hvala premijeru i zastupnicima koji su podnijeli inicijativu da se poboljšaju uvjeti za porodilje. Ulaganja su potrebna obzirom da je prostor stariji. Određene korake već pravimo, a uz podršku Vlade TK trebali bi u skorijoj budućnosti već u oktobru otvoriti odjeljenje za adolescentnu psihijatriju. Nakon toga idemo u rješavanje mokrih čvorova na Klinici za interne bolesti iz vlastitih sredstava, a nadam se i uz pomoć donatora. Potom slijedi rješavanje onkoloških bolesnika i otvaranje dnevne bolnice, što je značajan projekat. Nastavljamo i sa edukacijama, ranije je raspisan konkurs za veliki broj specijalizacija,u pripremi je još jedan konkurs, klinički centar misli o edukaciji mladih ljudi kako bi građanstvo TK imalo bolju I kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Kada je u pitanju Klinika za ginekologiju, svjedoci ste raznih pisanja po društvenim mrežama i portalima o negativnim iskustvima pacijenata, ali svjedoci ste i da se tu klima drastično mijenja, te se nadam da ćemo poboljšanjem interijera, gdje trebaju biti porodilje napraviti još jedan dodatni iskorak”, navodi Tulumović i dodaje da ne sumnja u pomoć, jer „najmnogoljudniji kanton zaslužuje i najveći dio sredstava. Ako je najmnogoljudniji, ne mora biti i najsiromašniji“.

Medicinski direktor UKC Tuzla i nekadašnji direktor Klinike za ginekologiju UKC Tuzla Igor Hudić ističe da je vrijeme za ozbiljniju rekonstrukciju koja bi porodiljama omogućila bolja iskustva i ljepši ambijent.

„Planiranim   aktivnostima   namjeravamo   napraviti   apartmane,   odnosno   porođajne boksove. Cilj je napraviti rekonstrukciju odjela za porođene žene, gdje ćemo od petokrevetnih i šestokrevetnih soba napraviti dvokrevetne. Ova zgrada je napravljena 60-tih godina i neke stvari neće biti moguće napraviti, npr. da svaka soba ima svoje kupatilo i sl. Podsjećam da je ovo najveće porodiliše kada je broj porođaja u pitanju i centar smo koji ne šalje pacijente dalje u neke druge ustanove”, navodi Hudić.

Jedna od inicijatorica rekonstrukcije je zastupnica u Skupštini TK, poslanica Zumra Avdibegović   –   Begić,  kao   ginegolog   po   struci   iskoristila   je   mogućnost   za   inicijativu restauracije porodilišta. „S obzirom da sam na terenu prepoznala trenutne uslove kao veliki problem na Klinici, u razgovoru za premijerom Halilagićem dobila sam veliku podršku i obećanje. Cilj je da omogućimo što humanije uslove kako porodiljama tako i uposlenicima“, navodi Avdibegović – Begić.

Najnovije

spot_img