Halilagić čestitao Dan učitelja: Biti učitelj nije samo zanimanje, to je životni poziv

Preporučujemo

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić uputio je u ime Vlade i u svoje ime, povodom 5. oktobra, Dana učitelja, čestitku odgajateljima, učiteljima, nastavnicima i svim zaposlenim u predškolskim ustanovama te osnovnim i srednjim školama. 

– Vaš ovogodišnji dan obilježavamo u specifičnim okolnostima, opterećeni posljedicama nemilog događaja koji se na kraju prošle školske godine desio u OŠ Lukavac Grad u Lukavcu, a kojom prilikom je nastradao upravo jedan od vaših kolega. Stoga danas još jednom želim istaknuti neophodnost poštovanja odgajatelja, nastavnika i profesora, te priznavanja njihove uloge za sveukupan razvoj društva. Također, želim nas sve podsjetiti na težinu i plemenitost misije odgoja i obrazovanja djece. Biti učitelj nije samo zanimanje. To je životni poziv za koji se odlučujete da ga živite u školi, na ulici, kod kuće. Prosvjetni radnici su djeci i učitelji, prijatelji, drugi roditelji, a to znači da stalno promišljate kako djeci prenijeti znanje i vještine, kako im pokazati dobre navike, kako im život učiniti zanimljivim i unijeti toplinu, radost i ljubav u svakodnevni školski život i okruženje. Stoga danas želim pozvati i sve nas kao roditelje da nastavnicima pomognemo u odgoju naše djece – poručio je Halilagić.

Dodao je da na tom putu roditelji i nastavnici moraju biti saveznici, “a sve sa ciljem da od djece odgojimo ispravne, marljive i čestite osobe”.

– Na tom putu prosvjetni radnici ne smiju biti sami, jer usamljeni sigurno ne mogu postići svima nama zadati cilj – kazao je, podsjetivši da je u tom smjeru Vlada nedavno donijela nekoliko propisa.

– Iskreno se nadamo da do primjene represivnih mjera neće doći, ali obećavamo da i od njih nećemo prezati ukoliko svi mi najodgovrnije ne shvatimo i prihvatimo naše obaveze – istakao je Halilagić.

Naglasio je da je cilj svima zajednički, a to je dobrobit i svjetlija budućnost djece, podvukavši punu podršku Vlade TK realizaciji svih pozitivnih inicijativa i promjena. 

– Najiskrenije vam se zahvaljujem na vašem svakodnevnom trudu, znanju i potpori koju pružate učenicima, kao i na tome što naše škole činite mjestima u kojima se djeca osjećaju dobrodošlima i sretnima – poručio je u čestitki premijer TK Irfan Halilagić, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje Vlade TK. 

Najnovije