EU pozvala vlasti Srpske da povuku nacrt zakona o kriminalizaciji uvrede

Preporučujemo

Evropska unija izražava žaljenje što je Narodna skupština Republike Srpske jučer glasala za izmjene i dopune Krivičnog zakona Republike Srpske kojima se ponovo uvode krivične kazne za klevetu.

“Današnja odluka je nesporno korak u pogrešnom smjeru sa užasavajućim efektom na slobodu medija u Republici Srpskoj, dok istovremeno dovodi u pitanje stratešku opredijeljenost vladajućih stranaka u Republici Srpskoj za pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji”, stoji u saopštenju EU.

Kako kažu ovakve zakonske izmjene bi nametnule nepotrebna i nesrazmjerna ograničenja na rad nezavisnih medija i civilnog društva.

“Evropsko vijeće dodijelilo je Bosni i Hercegovini kandidatski status u decembru 2022. godine. Kandidatski status dolazi sa velikim očekivanjima. Komisija je u svojoj preporuci za dodjelu kandidatskog statusa definisala korake na kojima Bosna i Hercegovina treba raditi, a jedan takav korak je i jačanje slobode izražavanja i slobode medija”, naglasili iz EU.

Ističu da će zakon, ukoliko bude u konačnici usvojen, imati ozbiljne posljedice na okruženje za civilno društvo (ključni prioritet 11.) i slobodu izražavanja i medija (ključni prioritet 12.) u Republici Srpskoj, kao žalostan i nesumnjivo veliki korak unazad u zaštiti temeljnih prava.

“Ispunjavanje ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Komisije je preduslov da Bosna i Hercegovina otvori pristupne pregovore. Evropska unija očekuje od svih vlasti da konstruktivno rade na rješavanju 14 ključnih prioriteta, za dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz EU.

(RTV GD/BN)

Najnovije