Fudbaleri BiH večeras protiv Islanda počinju kvalifikacije za Euro 2024

Preporučujemo

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine susretom protiv Islanda večeras započinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine.

Predvođena novim selektorom Farukom Hadžibegićem reprezentacija BiH pokušat će prvi put u svojoj historiji ostvariti plasman na smotru najboljih evropskih selekcija.

Šezdesetpetogodišnji stručnjak u svom drugom mandatu na klupi bh. tima priželjkuje prvo mjesto u grupi i direktan plasman. Za prvi meč u kvalifikacijama pozvao je nekoliko debitanata, ali je najavio da će okosnicu tima i dalje činiti igrači koje su selektovali njegovi prethodnici.

Bez Pjanića, Bešića i Kolašinca

Hadžibegić zbog povreda nije pozvao Miralema Pjanića i Muhameda Bešića, dok je Sead Kolašinac na pripreme došao povrijeđen, jer je imao veliku želju da bude uz ekipu.

U svojim je izjavama bio dosta oprezan, ali i optimističan.

– Ne bih se složio da smo mi favoriti. Reći ću da smo favoriti ako ih pobijedimo i kada ih pobijedimo. Imam izuzetan respekt prema svim kolegama koji rade i selekcijama. Svi oni igraju evropsku ligu. Kada bih govorio o Islandu prije 10 do 15 godina onda bih govorio u nekim drugim terminima, ali, sada, i profesionalno moramo da imamo respekt prema toj ekipi – upozorio je Hadžibegić na pres-konferenciji uoči ovog meča.

Ne slaže se da su Islanđani lošiji nego ranijih godina.

– Treba dobro respektovati ove momke koji igraju danas. Impresivno je bilo vidjeti u pripremnim utakmicama koliko ljudi trče i koliko su agresivni – naglasio je selektor reprezentacije BiH.

Posljednja šansa za Džeku

Kapitenu Edinu Džeki ovo je vjerovatno posljednja prilika da sa reprezentacijom izbori plasman na Euro. U najavi utakmice istakao je kako je važno da u ove kvalifikacije krenemo “možda manje dobrom igrom, ali više rezultatom”.

– Imamo 10 utakmica. Neko će reći da ima da se igra, ali mislim, pogotovo u ovoj našoj grupi, da je svaki bod, svaka utakmica, jako bitna. Početi kvalifikacije pobjedom je sigurno nešto što mi želimo, ali prije svega to moramo da pokažemo na terenu i da damo svoj maksimum. Sama pobjeda na otvaranju kvalifikacija daje ti neko samopouzdanje, neku euforiju da i u narednim utakmicama uđeš što jače, što stabilnije i bez nekog većeg pritiska – kazao je Džeko, koji je nedavno napunio 37 godina.

Selekcija Islanda u Zenicu je došla, kako je istakao njihov selektor Arnar Vidarson, sa željom da ostvari pobjedu.

– Svi igramo da pobijedimo i nadamo se da to možemo učiniti. Moram reći da sam prilično zadovoljan s našom grupom. Svjeseni smo snage i prednosti selekcije BiH, ali nam je drago da kvalifikacije počinju i, kao što sam već rekao, u četvrtak ćemo igrati da pobijedimo – kazao je Vidarson.

Island ide na pobjedu

Podvukao je kako je sve moguće u fudbalu, ali ako se “ne nadate da ćete pobijediti, bolje je da ostanete kući”.

– Mi smo došli s nadom, vjerom i željom da pobijedimo, ali istovremeno imamo i veliki respekt prema bh. timu – poručio je Vidarson.

Susret BiH – Island igra se večeras na stadionu “Bilino polje” od 20 sati i 45 minuta.

Tri dana kasnije reprezentacija BiH gostuje u Slovačkoj.

(RTV GD/Dnevni Avaz)

Najnovije

spot_img