Hadžibegić nema ništa protiv da bude ”žrtva” ali smatra da treba nastaviti raditi posao selektora

Preporučujemo

Nakon poraza na zeničkom stadionu “Bilino polje” od selekcije Luksemburga (0:2), nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala je na samo tri osvojena boda u kvalifikacijskoj grupi J pa je sve izvjesnije da će “Zmajevi” put do Evropskog prvenstva 2024. godine u Njemačkoj morati tražiti kroz baraž.

Luksemburg je zasluženo slavio nakon velikih grešaka bh. odbrane, ali se nisu proslavili ni bh. napadači, koji, prvi put nakon sedam pobjeda u međusobnim duelima, nisu čak postigli gol ni iz penala.

Naime, rezervista Amir Hadžiahmetović je, pri rezultatu 0:1, u 56. minuti iz penala šutirao preko gola, te propustio priliku da poravna rezultat pa je upravo novinare na pres-konferenciji zanimalo zašto je penal šutirao Hadžiahmetović.

Pitanje je bilo i da li će selektor Faruk Hadžibegić podnijeti ostavku, a što je od njega i predsjednika Nogometnog saveza BiH Vice Zeljkovića, tražila publika na zeničkom stadionu. Hadžibegić je kazao da razumije reakciju publike, koja se na taj način oglasila nakon novog poraza.

“To je moja odgovornost, kao i odgovornost svakog trenera kada se nađe u takvoj situaciji. Nisam siguran da je ovo samo reakcija na rezultat utakmice… Nije mi drago, ali moram to izdržati. Takav je posao “, kazao je Hadžibegić, koji je dodao kako smatra da je reakcija publike zbog ukupnog stanja u našoj reprezentaciji, savezu, ali i društvu.

Naglasio je kako je i sam bio iznenađen da je penal šutirao Hadžiahmetović, jer je “dogovor bio da penal šutira Miralem Pjanić”, ali je istakao da ne zna da li su se njih dvojica dogovorili na samom terenu, kada je dosuđen penal.

Na pitanje šta sada, nakon što su, praktično, ostali bez izgleda za plasman na prve dvije pozicije, odnosno direktan plasman na EURO, te da su u samo jednom, od četiri odigrana meča postigli golove (Island 3:0), Hadžibegić je objasnio kako je u svim tim mečevima bilo prilika te da se nisu branili.

Nisu uspjeli realizirati, mada bi, smatra, samo jedan gol promijenio situaciju u svim utakmicama u kojima nismo postigli gol.

“Ja sam razočareniji od vas. Scenario da smo dali gol, da bi sve bilo drugačije, ali ne želim nikoga kritikovati. Svu odgovornost preuzimam na sebe. Zabranio sam i igračima da bilo ko o kome kaže bilo šta. Ja sam jedini odgovoran”, kazao je Hadžibegić, koji je naglasio da je problem što igrači ne igraju dovoljno u klubovima, te da su u ova dva meča ponovo igrali bez nekoliko važnih igrača.

Ponovo je istakao kako imamo perspektivne igrače te da ne smatra kako je rješenje da se promijeni selektor.

“Sa mnom neće imati niko problem. Ni Savez, ni navijači, ni vi…Nadam se da ćemo biti spremni fizički, da nećemo imati povrijeđenih igrača”, kazao je Hadžibegić, koji je dodao kako nema ništa protiv da bude žrtva za budućnost bh. selekcije.

Podvukao je kako će prihvatiti svaku odluku Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, ali da je uvjeren da nema drugog rješenja nego nastaviti raditi s ovom grupom igrača, jer da, smatra, boljih i nemamo.

Sebe smatra “apsolutno spremnim da nastavi posao” te da vjeruje u igrače koje ima na raspolaganju.

“Napuštanja broda nema. Znamo šta imamo i šta nemamo”, kazao je Hadžibegić, koji je najavio da će ostati selektor i u narednim utakmicama.

Portugal je u gostima s 1:0 porazio Island, a Slovačka istim rezultatom na gostovanju Lihtenštajn.

Tabela grupe J nakon odigranog 4. kola: Portugal 12, Slovačka 10, Luksemburg 7, Bosna i Hercegovina i Island po 3 te Lihtenštajn bez bodova.

(RTV GD/FENA)

Najnovije