Zašto je dobro jesti bundevine sjemenke svaki dan?

Preporučujemo

Možda vam bundevine sjemenke na prvi pogled izgledaju malene, ali u njima nalazi se mnoštvo vrijednih hranjivih materija. Već i male količine pojedenih sjemenki vešem tijelu osiguravaju značajne količine zdravih masti, magnezijuma i cinka, a lako ih je uključiti u svakodnevnu ishranu.

Pune su vrijednih hranjivih tvari, a samo 30 g sjemenki sadrži:

Energija: 151 kcal

Vlakna: 1,7 grama

Ugljeni hidrati: 5 grama

Proteini: 7 grama

Masti: 13 g (od čega je 6 g omega-6 masnih kiselina)

Vitamin K: 18% RDI

Fosfor: 33% RDI

Mangan: 42% RDI

Magnezijum: 37% RDI

Željezo: 23% RDI

Cink: 14% RDI

Bakar: 19% RDI.

Sjemenke bundeve takođe sadrže i značajne količine antioksidansa i polinezasićenih masnih kiselina te kalijuma, vitamina B2 i folata.

Sadrže značajne količine antioksidansa

Sjemenke bundeve sadrže antioksidanse poput karotenoida i vitamina E. Antioksidansi mogu smanjiti upalu i zaštititi naše ćelije od slobodnih radikala. Zbog toga vam namirnice bogate antioksidansima mogu pomoći u zaštiti od različitih bolesti. U jednom istraživanju sprovedenom na štakorima oboljelim od artritisa, primijećeno je smanjene upalnog stanja nakon što im je davano bundevino ulje.

Povezane su sa smanjenih rizikom od određenih vrsta karcinoma

Ishrana bogata ovim sjemenkama povezana je s manjim rizikom od karcinoma želuca, dojke, pluća, prostate i debelog crijeva. Rezultati jednog velikog istraživanja, provedenog na ženama u postmenopauzi, pokazali su da je konzumiranje bundevinih sjemenki povezano sa smanjenim rizikom od raka dojke.

Poboljšava zdravlje prostate i mokraćnog mjehura

Nekoliko je studija potvrdilo da sjemenke bundeve smanjuju simptome povezane s problemima prostate. Takođe, rezultati jedne studije pokazali su da svakodnevno uzimanje 10 g ekstrakta ovih sjemenki poboljšava funkciju mokraćnog sistema.

Sadrže visok udio magnezijuma

Sjemenke bundeve su jedan od najboljih prirodnih izvora magnezijuma što je vrlo važno zbog sve češće pojave nedostatka magnezijuma u zapadnim zemljama. Magnezijum je neophodan za više od 600 hemijskih reakcija u tijelu. Adekvatan nivo magnezijuma u organizmu važna je za: kontrolu krvnog pritiska, smanjenje rizika od srčanih bolesti, formiranje i održavanje zdravih kostiju, regulaciju nivoa glukoze u krvi.

Mogu poboljšati zdravlje srca

Studije na životinjama su pokazale da bundevino ulje može smanjiti visoki krvni pritisak i visok nivo holesterola – dva važna rizična faktora za razvoj srčanih bolesti. Rezultati jedne studije, koja je uključila 35 žena u postmenopauzi, pokazali su da uzimanje dodataka prehrani u obliku  bundevinog ulja smanjuje krvni pritisak za 7% i povećava nivoe “dobrog”, HDL, holesterola za 16% u periodu od 12 sedmica.

Mogu smanjiti nivo glukoze u krvi

Studije provedene na životinjama su pokazale da bundeva, bundevine sjemenke, prah bundevinih sjemenki i bundevin sok mogu smanjiti nivo glukoze u krvi. To je posebno važno osobama s dijabetesom koje  vode borbu s kontrolom glukoze u krvi. Nekoliko studija je utvrdilo da konzumiranje bundevinog soka ili praha bundevinih sjemenki smanjuje nivoe glukoze u krvi u osoba s dijabetesom tipa 2 što se pripisuje visokom udjelu magnezijuma.

Sadrže visok udio vlakana

Bundevine sjemenke su odličan izvor prehrambenih vlakana – osiguravaju  5,2 g vlakana na 30 g sjemenki. Prehrana bogata vlaknima održava zdravlje sistema za varenje i povezana je sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i pretilosti.

Mogu poboljšati kvalitetu sperme

Smanjen nivo cinka u organizmu povezana je sa smanjenom kvalitetom sperme i povećanim rizikom od neplodnosti u muškaraca. Ove sjemenke bogat su izvor cinka zbog čega mogu poboljšati kvalitetu sperme. Takođe, sadrže antioksidanse i druge hranjive tvari koje mogu učestvovati u održavanju poželjnog nivoa testosterona.

Poboljšavaju san

Ako imate problema sa spavanjem, možda biste mogli konzumirati sjemenke bundeve prije spavanja. One su prirodni izvor triptofana, aminokiseline koje poboljšava san. Utvrđeno je da dnevni unos od 1 g triptofa može poboljšati san. Međutim, to bi značilo da morate pojesti oko 200 grama bučinih sjemenki dnevno kako biste osigurali unos od 1 grama triptofana.

Najnovije

spot_img