Gligorević: Susret s vojnikom po nadimku Beba tokom zatočeništva

Preporučujemo

Svjedokinje Tužilaštva Bosne i Hercegovine prisjetile su se vojnika po nadimku Beba, kojeg su vidjele tokom zatočeništva u zvorničkom selu Liplje.

Mirzeta Memić kazala je da su srpske snage 25. maja 1992. zatvorile više od 400 mještana Liplja u kuću Đuze Salihovića. Rekla je da je od vojnika poznavala Dragišu i Ljubišu Dabića, koji su svirali zajedno sa njenim ocem, kao i vojnika kog su zvali Beba, kojeg je u sudnici identifikovala kao optuženog “Borislava Gligorijevića”.

“Znam ga kad su nas vozili u aprilu u Papraću. Bio je s nama na kamionu, između sebe su se oslovljavali”, kazala je Memić.

Ispričala je da su u maju, kada su bili zatočeni, majku, brata i nju poveli u jednu kuću na ispitivanje. Navela je da je vojnik po nadimku Kljoka udario majku puškom i da je pala, te da je naišao Beba.

“Pita: ‘Kako niste u Srbiju negdje otišli?’”, prisjetila se Memić, koja je tada imala 12 i po godina.

Dodala je da joj je jedan vojnik strgao minđuše, a da joj je Beba rekao da će joj kupiti druge ako je vidi kad se rat završi.

Svjedokinja je kazala da je njena majka Mina ostala sa Bebom, a da je ona odvedena dalje. Ispričala je kako su vojnici prethodno bili odveli njenog brata pod prijetnjom da će ga strijeljati, a da je Kljoka tražio njenom ocu pare i zlato govoreći da će nju silovati.

Memić je posvjedočila da su u Liplju izvodili žene, među kojima su svjedokinje A-1, A-2, A-5 i A-6, koje su im donosile da jedu.

“A-1 je samo plakala i ljuljala se… Kroz priču smo saznali da su silovane”, rekla je svjedokinja.

Navela je da je A-5 bila u užasnom stanju i da joj je, kad su oslobođeni iz logora, pričala kako je Beba njenoj majci govorio da ne daje pare, jer će joj tražiti sve više.

“Ona mi kaže: ‘E, moja ti, nije to tako, nije prema svima bio isti’”, prisjetila se Memić.

Rekla je da su te svjedokinje saznale da se Beba zove Borislav, a da je ona sama zaključila da se preziva Kulić, po mjestu odakle potiče. Navela je da ga je kasnije, kada je uhapšen, prepoznala na fotografijama objavljenim na Facebooku i da je vidjela da se preziva, kako je navela, Gligorijević. U sudnici je pokazala na optuženog kao osobu o kojoj govori.

Borislav Gligorević zvani Beba optužen je za višestruka silovanja u Liplju kod Zvornika. Prema optužnici, bio je pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”.

Mina Salihović izjavila je da su djevojke i žene tokom zatočeništva izvođene da prave hranu, a da je kasnije i ona vođena da pere suđe.

Kazala je da je vojnika po nadimku Beba prvi put vidjela kada su prije zatočenja voženi u Papraću, a da ga je poslije ponovo srela u Liplju kada su nju i supruga vodili na ispitivanje. Ispričala je da je jedan vojnik udario puškom, a da je Beba rekao da je puste kod njega na ispitivanje.

“Rekao mi je: ‘Nemoj puno da pričaš. Sve što budeš više pričala, sve će ti gore biti’”, kazala je Salihović, čije je svjedočenje više puta bilo zatvoreno za javnost.

Odgovarajući na pitanja branioca Dragoslava Perića, svjedokinja je potvrdila da ih prvi dan niko nije dirao, a da su drugi dan došli vojnici, koji su tražili zlato i pljačkali. Rekla je da su drugi dan nju i muža vodili da ih strijeljaju, te da je tada naišao Dragiša, kojeg su poznavali.

Salihović je navela da su vojnici navaljivali na izvjesnu Pašu da im kaže gdje je zlato. Kazala je da je i Beba nju pitao za to zlato. Kako je rekla, devetog dana su oslobođeni iz te kuće.

Suđenje se nastavlja 22. decembra.

Najnovije

spot_img