Utiče li kafa na mršavljenje?

Utiče li kafa na mršavljenje?

296
0
PODIJELI

Konzumacija kafe bi mogla aktivirati odbranu tijela od masnoće, što je otkriće koje bi moglo služiti za borbu protiv pretilosti i dijabetesa.

U studiji koja je nedavno objavljena, istraživači Univerziteta u Nottinghamu zaključili su da kava može pomoći u stimulisanju smeđih masnih rezervi, takođe poznatih kao smeđe masno tkivo, a koje igraju ključnu ulogu u brzini sagorijevanja kalorija.

Postoje dva oblika masnih ćelija, smeđe i bijele ćelije, od kojih svaka igra različitu ulogu u našem metabolizmu. Smeđe masne ćelije sagorijevaju kalorije kako bi proizvele toplinu, a bijele skladište kalorije.

“Smeđa masnoća djeluje na drugačiji način od ostalih masnoća u tijelu, tj. sagorijeva šećere i masti”, rekao je profesor Michael Symonds s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nottinghamu.

Međutim, do sada nitko nije pronašao prihvatljiv način stimuliranja smeđih masnih ćelija. Stručnjaci su počeli testirati kavu na matičnim ćelijama kako bi vidjeli mogu li stimulisati smeđu mast. Kada su pronašli pravu dozu, istraživanje su usmjerili na ljude.

U istraživanju je sudjelovalo samo devet osoba, četiri muškarca i pet žena. Istraživanje koje je još uvijek u ranoj fazi dokazalo je da kava potiče smeđe masti, međutim stručnjaci još uvijek ne znaju koji je razlog zbog čega je kava ta koja pomaže razbijanju masnoća.

“Rezultati su bili pozitivni i sada moramo utvrditi zašto kofein djeluje kao poticaj u aktivaciji smeđe masti. Kada potvrdimo koja je komponenta odgovorna za to, potencijalno se može koristiti kao dio režima za kontrolu tjelesne težine ili kao dio programa regulacije glukoze kako bi se spriječio dijabetes”, rekao je Symonds.