Studenti dizajna žele bolničke haljine učiniti dostojanstvenijim

Preporučujemo

Studenti Škole dizajna Parsons iz New Yorka sarađuju sa kompanijom koja proizvodi bolničke haljine za pacijente Care+Wear kako bi osmislili dostojanstveniju odjeću koja će istovremeno ljekarima omogućiti neophodni pristup tijelu pacijenta.

Njihov prijedlog kombinuje pet komponenti koje su potrebne pacijentima uključujući pristup venama, otvore potrebne majkama, otvore za telemetriju itd.

Bolnička odjeća na kojoj rade napravljena je od mješavine pamuka i poliestera koji omoguća koži da diše. Haljina koja se omotava poput zavoja ima zaštitni pokrivač sa stražnej strane, a istovremeno omogućava pristup donjem dijelu tijela. Sistem jednostavnih vezova i kopči na unutrašnjoj i vanjskoj strani omogućava djelimičnu izloženost obje strane tijela.

Široki rukavi sa četiri plastične kopče pružaju mogućnost ljekarima da jednostavno i lako pristupe rukama pacijenta za intravenozne aktivnosti, a dvije kopče sa zadnje strane vrata omogućavaju pristup tom dijelu tijela.

Zahvaljujući bočnim čepovima pacijenti sada imaju mjesto za čuvanje ličnih predmeta, dok se uređaji za praćenje funkcija mogu povezati preko prednjeg džepa.

Konačni, najuspješniji dizajn bolničke haljine bit će izabran iz više protipa koje su studenti protekle godine osmislili.

Iz kompanije Care+Wear su poručili da žele proizvesti bolničku odjeću u kojoj se pacijenti osjećaju zaštićeno i dostojanstveno, a pri stvaranju novog dizajna osluškuje se i riječ pacijenata, kao i modnih dizajnera, medicinskih sestara, ljekara, šefova bolnica i stručnjaka za pranje veša.

Najnovije

spot_img