Proljeće je najbolji period da prigrlite zdrave navike

Preporučujemo

Stručnjaci kažu da ne postoje bolje vrijeme za uvođenje zdravijih životnih navika od proljeća.

Novogodišnje odluke veoma su kratkog vijeka, ali one koje počnu sa novim proljećem obično traju.

Jedan od razloga za to je što smo više motivisani, dan je duži, više je sunčanih intervala tokom dana i jednostavno smo poletniji i imamo više elana čak i za neke promjene koje dugo vremena odgađamo.

Istraživanja su čak pokazala kako zbog sunca sve više ljudi vježba vani umjesto u teretani, a većina njih vježbanje na otvorenom ne doživljava kao obavezu već kao zabavu i to je jedan od razloga zašto istrajavamo.

Ako biste iskoristili ovaj proljetni elan, a ne znate odakle početi evo nekoliko ideja za promjene koje možete unijeti u svoj život već danas.

Počnite jutarnjom šetnjom za prirodnu dozu vitamina D

Konačno je došao kraj hladnim i mračnim jutrima i zato ih iskoristite na najbolji mogući način. Jedan od najboljih načina da se razbudite je svakako šetnja po jutarnjem suncu. Svega 20 minuta provedenih vani u jutarnjim satima popraviti će raspoloženje i razbuditi vas bolje nego kafa.

Zimska jela zamijenite laganijim

Jedan od razloga zbog kojeg volimo proljeće sigurno je i taj što su tržnice bogate novim, svježim plodovima i zato ih iskoristite. Teška, zimska jela koja ste koristili u posljednjih nekoliko mjeseci ostavite za novu zimu, a sada kuhajte lagane tjestenine, salate i povrtne supe.

Kupujte sezonske namirnice i dodajte voće i povrće u svaki obrok

Veoma je važno da kupujete ono što je trenutno u sezoni, a isto tako je važno da u svako jelo uvrstite neko voće ili povrće.

Pola sata gledanja televizije zamijenite vremenom provedenim vani

Zimi večeri uglavnom provodimo zamotani u deku pred televizorom, pa ne dozvolite da se ta navika preslika i na proljeće. Najmanje pola sata gledanja televizije zamijenite večernjom šetnjom, igrajte se sa psom ili izvedite dijete u prak.

Duboko dišite dok ste vani

Svježi povjetarac ona je promjena koju prvo primijetimo sa dolaskom proljeća i zato se ne ustručavajte da duboko dišete dok ste vani. Duboko disanje na svježem zraku dokazano djeluje kao instant rješenje za stres, snižava krvni pritisak i promovira zdravlje mozga. Isto tako duboko disanje smatra se jednom od najjednostavnijih vježbi koju možete praktikovati.

Najnovije

spot_img