Austrijska vlada planira zabraniti nošenje marama u obdaništima i školama

Preporučujemo

Austrijska vlada objavila je u srijedu svoju namjeru da uvede zabranu nošenja marama za glavu za djevojčice u obdaništima i u osnovnim školama.

Ministar obrazovanja Heinz Fassmann izjavio je da će nacrt zakona biti spreman na ljeto. Kazao je da će to biti “simboličan” čin, bez obzira koliko djece bude obuhvaćeno njime.

Vicekancelar Heinz-Christian Strache iz ekstremno desničarske Slobodarske stranke (FPOe) ponudio je tu ideju tokom vikenda, rekavši da djevojčice “ispod deset godina života moraju biti zaštićene” i u stanju da se “slobodno integriraju i razvijaju”.

Kancelar Sebastian Kurz iz Narodne stranke (OeVP) desnog centra također je podržao ideju, rekavši za radio stanicu Oe1: “Mi želimo da sve djevojčice u Austriji imaju istu priliku i namjeravamo izbjeći stvaranje paralelnih društava”.

Novine Kurier javile su da ni ministarstvo obrazovanja ni razni eksperti koje su kontaktirali njihovi novinari nisu bili u stanju da pruže brojke o tome koliko djevojčica nosi marame na glavi u obdaništima i u osnovnim školama.

Carla Amina Baghajati, glasnogovornica Islamske vjerske zajednice u Austriji, nazvala je raspravu oko marama “marginalnom temom” kojoj je data nesrazmjerna pažnja.

Svaka škola obuhvaćena planom trebala bi učestvovati u “dijalogu”, kazala je.

Rasprave oko imigracije i nacionalnog i vjerskog identiteta bile su u središtu prošlogodišnje predizborne kampanje koja je rezultirala time da je Kurz postao kancelar nakon pristajanja na koalicijski sporazum s FPOe.

Austrija je primila više od 150.000 zahtijeva za azilom – skoro dva posto od njenog ukupnog stanovništva od 8,7 miliona ljudi – nakon migracijske krize u 2015., prenosi dpa.

Najnovije

spot_img