Četiri stranke s jedinstvenim stavom: Dom naroda FBiH riješiti kao Vijeće naroda RS

Preporučujemo

Nakon sastanka, lideri četiri stranke SBB-a, SDP-a, DF-a i SDA imali su jedinstven stav tokom razgovora s predstavnicima međunarodne zajednice, koji su održani sinoć u Sarajevu, rezidenciji američkog ambasadora u BiH.

Prije svega, istakli su da treba pokušati korigovati asimetrična rješenja kada su u pitanju Vijeće naroda u Republici Srpskoj i Dom naroda u FBiH. U tom procesu Dom naroda FBiH ne bi imao dosadašnje nadležnosti, nego one koje ima Vijeće naroda u Republici Srpskoj, a odnose se na utvrđivanje eventualne povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Četiri stranke saglasne su da bilo šta što se bude radilo u vezi s izmjenama Izbornog zakona mora biti bazirano na popisu iz 1991. godine te da se ne može odustati od toga da svaki kanton u FBiH treba biti predstavljen u Domu naroda i sva tri naroda ukoliko oni budu izabrani u kantonalnim skupštinama.

“Mislim da smo mi sa svoje strane napravili iskorak, ustupak, pokazali spremnost na saradnju i iznalazak rješenja, očekujemo da i ostale partije u FBiH iskažu takav interes i da konačno dođemo do rješenja, da imamo vlast koja će biti rezultat izborne volje građana. Oni su tu da razgovaraju, ne navijajaju ni za jednu političku partiju, ni za jednog predstavnika političkih partija, ni za jedno rješenje. Vrlo je bitno ovo što smo danas imali, da se dogovorimo kako vidimo ovo dalje rješavanje”, kazao je lider SDP-a Nermin Nikšić.

Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić iznio je detalje sastanka.

“Jesam zadovoljan. Na kraju krajeva, četiri stranke imaju isti stav, nemojte da bude da četiri bošnjačke stranke imaju isti stav, nemaju četiri bošnjačke stranke nego četiri stranke sa sjedištem u Sarajevu. Složili smo da napravimo jedan koncept na nivou eksperata koji će biti ponuđen za dalje razgovore. Potpuna proporcionalnost, popis iz 1991. godine, unifikacija entitetskih parlamenata na način da ono što imamo u RS, kao Vijeće naroda, bude ustvari na neki način preslikano u FBiH u smislu da se reduciraju nadležnosti Doma naroda. Bilo je razgovora o sprečavanju, tako da kažem ‘lažnih’ izjašnjavanja, mada je to delikatna priča. To su vrlo delikatne stvari”, naveo je Komšić.

Kako mislite da će HDZ reagovati?

“Ako hoćete da provedete presudu po apelaciji Ljubića, onda je to to. Pozvat ću se i na riječi ljudi međunarodne zajednice koji su učestvovali u razgovorima, ako hoćete kompromis, niko ne dobija sve. Ne možete dobiti sve. Mislim da je ovo dosta principijelan prijedlog, proporcionalnost kao metod se uvodi, mijenjaju se nadležnosti Doma naroda, Dom naroda treba da odlučuje samo o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa, i naravno da se poštuje ono što je ustavna obaveza, a to je popis iz 1991. godine. U daljim razgovorima ipak treba čuti stav HDZ-a, ako hoćemo da iznađemo rješenje. Treba čuti stav HDZ-a i pokušati nači tačke gdje ćemo se sresti. Uvijek sam za to da idemo ka kompromisu. Svako mora malo da popustiti”, naveo je Komšić.

Radončić: Napravljen značajan iskorak

“Želimo da se poštuju popisi iz 1991. godine, jer nije proveden Aneks 7, želimo da pokušamo da postignemo dogovor da Dom naroda u FBiH postane sličan domu u RS da bi se izbjegla asimetrija sa RS. Nama nije problem da se broj delegata sa 17 podigne na veći. Mislim da je to jedna pregovaračka platforma o kojoj treba da se izjasne i legitimni predstavnici hrvatskog korpusa. Mislim da je dobro da smo danas mi, kao jedan probosanski blok, dali neke svoje opcije i razmišljanja”, kazao je Radončić.

Govoreći o tome da li će izmjene biti usvojene u vremenskom roku prije raspisivanja izbora, Radončić je odgovorio:

“Nije samo do ove četiri stranke nego i do naših partnera iz hrvatskog naroda”, naveo je on.

Govoreći o eventualnim novim nadležnostima Doma naroda FBiH, Radončić je kazao da bi se taj dom izjašnjavao o eventualnoj ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa, a ne kao sada da je praktično zakonodavac.

– Imamo jedan jedinstveni stav predstavnika ove četiri stranke, a to je da treba pokušati korigovati asimetrična rješenja Vijeća naroda u RS-u i Doma naroda u FBiH. Drugo je da sve što budemo radili mora biti bazirano na popisu iz 1991. godine, odnosno ustavnoj obavezi da bude bazirano na tom popisu. Treće je da se ne može odustati od toga da svaki kanton treba biti predstavljen, odnosno sva tri naroda, ako budu izabrani u kantonalnu skupštinu. Ukoliko bude pritužbi da je došlo do nekih manipulacija u vezi sa nacionalnim predstavljanjem, to treba CIK ispraviti. Konačno, dogovorili smo se da mora u potpunosti biti proveden proporcionalno zastupanje – izjavio je nakon sastanka predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

I predstavnici međunarodne zajednice Maureen Cormack, Lars-Gunar Wigemark i Matthew Palmer ocijenili su sastanak pozitivnim i istakli su da je međunarodna zajednica tu da pomogne da se dođe do kompromisnog rješenja.

Najnovije

spot_img