Pet benefita koprive: Ona je prava riznica zdravlja

Preporučujemo

Kopriva je samonikla jestiva biljka. Korisni delovi biljke su list, koren i seme koprive. Popularna je odavnina, pa su je tako Egipćani koristili za tretiranje tegoba izazvane artritisom i bolove u donjem delu leđa.

Listovi imaju dlakavu teksturu i peckaju, što izaziva svrab, crvenilo i otok. Međutim, kada se obradi, osuši, zamrzne ili kuva, kopriva se može bezbjedno konzumirati. Studije je povezuju sa brojnim potencijalnim zdravstvenim benefitima.

Kako piše “Healthline”, ovo je pet dokazanih prednosti koprive.

1. Sadrži brojne hranljive materije

Listovi i koren koprive sadrže brojne hranljive materije kao što su vitamini A, C i K i neke grupe vitamina B, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum.

Sadrži linolnu, linolensku, palmitinsku, stearinsku i oleinsku kiselinu, kao i sve esencijalne amino-kiseline. Mnogi od ovih hranljivih sastojaka djeluju kao antioksidanti u našem tijelu, koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

2. Može smanjiti upalu

Kopriva sadrži razna jedinjenja koja mogu smanjiti upalu. U brojnim životinjskim i laboratorijskim studijama, kopriva je smanjivala nivo hormona upale ometajući njihovu proizvodnju. U studijama na ljudima, čini se da nanošenje kreme od koprive ili konzumiranje proizvoda od koprive ublažava upalna stanja, poput artritisa.

3. Pomaže kod uvećane prostate

Oko 50 odsto muškaraca starijih od 51 godine ima uvećanu prostatu. Naučnici nisu sigurni šta uzrokuje njeno povećanje, ali se zna da to može dovesti do značajne nelagodnosti tokom mokrenja. Nekoliko studija sugeriše da kopriva može pomoći u liječenju uvećane prostate. Studije na životinjama pokazuju da ova biljka može sprečiti pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron, snažniji oblik testosterona.

Zaustavljanje ove konverzije može pomoći u smanjenju veličine prostate.

4. Može sniziti krvni pritisak

Kopriva može pomoći u snižavanju krvnog pritiska tako što opušta krvne sudove i smanjuje snagu srčanih kontrakcija. Međutim, potrebno je više studija na ljudima da bi se potvrdili ovi efekti.

5. Snižava šećer u krvi

Prema nekim studijama, kopriva sadrži jedinjenja koja oponašaju dejstvo insulina. Iako kopriva može pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi, potrebno je više istraživanja na ljudima prije nego što se daju bilo kakve preporuke.

Najnovije

spot_img