Ovo je najljekovitija biljka u prirodi

Preporučujemo

Malo ko i zna da se glog, na koji najčešće i ne obraćamo pažnju, smatra najljekovitijom biljkom u prirodi.

Vijekovima se glog koristio za liječenje ljudi i životinja, a bio je neophodan u brojnim magijskim ritualima. Uostalom, glog nam je poznat, ako ne po svojoj ljekovitosti, bar iz priča i mitova da se vampiri mogu uništiti glogovim kolcem… Kakva god da su vjerska i magijska vjerovanja, činjenica je da je ova biljka, koja najviše često raste kao korov, sadrži mnoga korisna svojstva koja ga čine jednom od najljekovitijih biljaka na svijetu.

U homeopatskim knjigama se navodi da je glog odličan kao lijek za srce, a tinktura napravljena od njega izuzetno je efikasna u prevenciji srčanog udara. Koristi se i za održavanje zdravlja krvnog sistema, u slučaju visokog krvnog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.

Preporučuje se nakon srčanog udara, jer povećava protok krvi u koronarnim krvnim sudovima. Poboljšava aktivnost i bolju ishranu ćelija srčanog mišića. U stvari, mnoge homeopate, ali i drugi koji se bave biljkama i njihovim ljekovitim svojstvima, smatraju da svako stariji od 50 godina treba povremeno da uzima tinkturu od gloga.

Brojne prednosti ove biljke

Pored srčanih tegoba, glog pomaže i kod sledećih zdravstvenih problema:

1. Umor, nedostatak energije, loš san, otežano disanje, vrtoglavica, palpitacije, nervoza, tinitus.

2. Glog je biljka koja ima najjače umirujuće dejstvo

3. Pomaže u menopauzi

4. Odličan je kao pomoć pri mršavljenju, jer izbacuje višak vode iz organizma.

5. Jača vezivno tkivo na zglobovima

6. Smiruje probleme sa varenjem

Kada se bere?

Plodovi gloga se beru u jesen, kada su jarko crveni. Zatim se suše, ali mogu i samljeti, pa osušiti i koristiti za čaj.

Napravite sami čaj od gloga

Jednu malu kašičicu isjeckanog ploda gloga prelijte sa 150 ml vrele vode, poklopite posudu i ostavite da odstoji 15-30 minuta. Zatim procijedite i pijte tri puta dnevno. Ovaj čaj se posebno preporučuje osobama koje osjećaju pritisak i gušenje u predelu srca, u prevenciji povišenog krvnog pritiska, kao i kod blažih oblika oslabljenog srca posle zaraznih bolesti. Djeca mlađa od 12 godina, trudnice i dojilje ne bi trebalo da piju čaj.

(RTV GD/B92)

Najnovije

spot_img