Kako da izbjegnete toplotni udar?

Preporučujemo

Ljeto je zvanično počelo, a visoke temperature su stigle i u naše krajeve. Poznato je da visoke temperature donose i neke negativne stvari sa sobom, te je od esencijalnog značaja znati sve korake zaštite, kako ne bi iskusili posljedice.

Već smo pisali o štetnosti uv zraka po našu kožu, a danas ćemo se pozabaviti drugom posljedicom sunca – toplotnim udarom.

Toplotni udar nastaje kao posljedica naglog porasta tjelesne temperature, a karakterističan je za ljetnje vrijeme jer je u takvim uslovima povećano znojenje i prirodno hlađenje organizma, što dalje dovodi do poremećaja centra za termoregulaciju, pri čemu temperatura tijela stalno raste.

Opasno povišena temperatura prouzrokuje disfunkciju centralnog nervnog sistema koja razultira delirijumom, konvulzijama, pa i komom. Ukoliko ovakvo stanje potraje, može doći do trajnih oštećenja i neuroloških poremećaja.

Organizam tada počinje da se brani sistemskom reakcijom, koja može prouzrokovati stanje šoka.

Kako da se zaštitimo od ove potencijalno opasne posljedice?

Odjeća i prostor u kome boravite

Kako bi vaše tijelo što bolje regulisalo temperaturu, važno je da odaberete pravu garderobu. Najbolje je da se odlučite za laganu, široku odjeću. Kada temperatura dostigne maksimum, najbolje je boraviti u zatvorenom, hladnom, po mogućnosti klimatizovanom prostoru.

Klima uređaj

Ako vaš dom nema klima-uređaj, idite u tržni centar ili javnu biblioteku, čak i nekoliko sati provedenih u klimatizaciji može pomoći vašem tijelu da ostane hladnije kada se vratite na vrućinu.

Imajte na umu da električni ventilatori mogu pružiti udobnost, ali kada je temperatura izrazito visoka, ne mogu spriječiti toplotni udar. Hladno tuširanje ili prelazak na klimatizovano mjesto je mnogo bolji način da se rashladite.

Takođe obratite pažnju na korišćenje uređaja, pogotovo limitirajte upotrebu šporeta.

Boravak napolju, trening i hidratacija

Pažljivo planirajte aktivnosti na otvorenom; pokušajte da ih ograničite i sprovodite kada je najhladnije, što je rano jutro ili kasno veče.

Često se odmarajte u senovitim predjelima kako bi vaše tijelo imalo priliku da se oporavi.

Smanjite intenzitet treninga tokom visokih temperatura. Ako niste navikli da radite ili da vježbate u vrućem okruženju, počnite polako i postepeno povećavajte tempo. Ukoliko osjetite da vam zbog napora srce lupa i ostajete bez daha, prestanite sa svim aktivnostima. Idite na hladno mjesto i odmorite se, posebno ako vam se vrti, zbunjeni ste, slabi ili se onesvjestite.

Važna je i ishrana, izbjegavajte tople i teške obroke jer oni dodaju toplotu.

Unosite dovoljno tečnosti, ne čekajte da osjetite žeđ. Izbjegavajte alkoholna i šećerna pića, kao i konzumaciju soli jer se ona vezuje vodu i prouzrokuje dehidrataciju.

Zaštitni faktor i automobili

Nosite kremu za sunčanje, jer opekotine od sunca utiču na sposobnost vašeg tijela da se ohladi, a to dalje prouzrokuje dehidrataciju. Ako morate da izađete napolje, zaštitite se od sunca tako što ćete nositi šešir sa širokim obodom, naočare za sunce i kremu za sunčanje sa visokim SPF-om.

Ne ostavljajte djecu ili kućne ljubimce u automobilima.

Automobili se mogu brzo zagrijati i dostići opasne temperature, čak i sa otvorenim prozorom. Djeca i ljubimci su podložniji toplotnom udaru u odnosu na odrasle.

Da biste se podsjetili da je dete u autu, držite plišanu životinju na sjedištu automobila. Kada se dijete veže, stavite plišanu životinju napred, kod vašeg sjedišta. Kada napuštate automobil, provjerite da li su svi izašli iz automobila, prenosi “CDC”.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije