U nedjelju počinje zimsko računanje vremena

Preporučujemo

U nedjelju, 29. oktobra kazaljke na satu ćemo pomaknuti za jedan sat unazad. Iako to znači da ćemo dobiti dodatni sat spavanja, i dalje se vodi debata trebamo li ukinuti tradiciju mijenjanja sata, odnosno ljetnog i zimskog računanja vremena. Više je onih koji zagovaraju ljetno računanje vremena te navode poboljšanja koja ono ima za naše mentalno i tjelesno zdravlje te dobrobit.

Manje prometnih nesreća

Kraljevsko udruženje za prevenciju nesreća poziva na ukidanje zimskog računanja vremena tvrdeći da pomicanje sata unatrag povećava rizik od prometnih nesreća zbog vožnje u mračnijim zimskim mjesecima.

Povećana imunost

Dobar san tijekom zimskih mjeseci ključan je za zaštitu od prehlade i gripe. Istraživanja pokazuju da čak i mala redukcija sna može utjecati na imunološki sustav.

Manje depresivnih epizoda

Danska studija iz 2017. godine, koja je obuhvatila više od 185.000 ljudi tijekom 15 godina, otkrila je da je prijelaz s ljetnog na zimsko računanje vremena povezan s porastom depresivnih epizoda od 11 posto, javio je Indeks.

Pad broja srčanih udara

Šarl Morli, autor knjige Vejk Ap Tu Slip, navodi studiju iz 2014. godine koja je prijavila značajan pad srčanih udara u 24 sata nakon pomicanja kazaljki na satu unatrag.

Najnovije